I BiH protiv vojnog angažmana djece

Radiosarajevo.ba
I BiH protiv vojnog angažmana djece

Sporazum o zabrani angažovanja djece u oružanim sukobima ili Parisku obavezu do sada je potpisalo stotinu zemalja, a ove sedmice su to učinili BiH, Angola, Jermenija, Kostarika i San Marino.

"Nove potpisnice i podrška akciji protiv djece vojnika pokazuje da se međunarodna zajednica angažovala radi zaustavljanja ove nepodnošljive pojave. Vrijeme upozorenja je prošlo. Moramo da uzmemo u obzir šta funkcioniše, a šta ne. Krajnje je vrijeme da se pravda zadovolji", rekao je francuski diplomata u UN Fransoa Zimeraj.

Pariski principi usvojeni su na sastanku u Francuskoj 2007. godine i njima su uspostavljene smjernice za sprečavanje regrutacije djece vojnika, zaštite djece ugrožene sukobima i pomoć u integraciji onima koji su bili primorani da se bore.

Tokom 2010. godine UNICEF i ostale agencije pomogle su u oslobođenju i reintegraciji oko 10 000 djece koja su bila angažovana u armijama ili oružanim organizacijama.

Avganistan, Burundi, Centralnoafrička Republika, Čad, Kolumbija, Kongo, Irak, Mjanmar, Nepal, Filipini, Somalija, Šri Lanka, Sudan i Uganda su na crnoj listi UN zbog angažovanja djece vojnika u sadašnjim ili proteklim sukobima.

Kina, Rusija i Pakistan nalaze se među zemljama koje još nisu potpisale Sporazum o zabrani angažovanja djece u oružanim sukobima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije