I bez MMF-a opštine neće štediti na platama

Radiosarajevo.ba
I bez MMF-a opštine neće štediti na platama

Plate zaposlenih u opštinama Federacije BiH (FBiH) neće biti umanjene ako opštine ne dobiju dio novca iz aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, rekao je predsjednik Saveza opština i gradova FBiH i načelnik opštine Zenica Husein Smajlović.

Smajlović je ocijenio da je neprirodno da opštine idu u uštede ako neće dobiti novac od MMF-a.

On je naglasio da dopunjeni Zakon o uštedama u FBiH, koji predviđa umanjenje plata za 10 odsto ne samo korisnicima federalnog budžeta, nego i kantonalnih i opštinskih, ne bi trebalo da se odnosi na niže organe vlasti u FBiH.

"Nezavisne novine" pišu da su se mnogi načelnici usprotivili zaključku Vlade FBiH, obrazlažući da opštine imaju svoje izvore punjenja budžeta i da ne zavise od entiteta, prenosi Srna.

"Ne možemo pristati na takvu mjeru. Vlada FBiH je prošle godine povećala plate, a opštine nisu bile u tom obračunu. Ne znam zašto bismo pristali na smanjenje kad nismo ni povećavali plate", rekao je načelnik sarajevske opštine Novi Grad Damir Hadžić čija plata, sa toplim obrokom, iznosi oko 2.400 KM, dok je plata državnih službenika oko 1.300 KM.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović rekao je da će opštine dobiti dio novca od MMF-a, ali da se još ne zna hoće li njima biti podijeljena četvrta ili peta tranša.

On tvrdi da opštine imaju ograničene prihode, te da će morati da umanje plate.

"Ovdje je prioritet topli obrok. Tu mogu biti ostvarene značajne uštede. Topli obrok moraju smanjiti na jedan odsto, odnosno osam KM", rekao je Mujezinović.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije