Husić nakon dogovora za rudare: O platama, kolektivnom ugovoru i budućnosti

Radiosarajevo.ba
Husić nakon dogovora za rudare: O platama, kolektivnom ugovoru i budućnosti
FOTO: Arhiv / Sinan Husić

Zenički rudari koji su skoro dva dana proveli u jama u znak štrajka napustili su jame nakon što je postignut dogovor o deblokadi računa i rješavanju trenutne krize.

Sinan Husić predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine kazao je da su uradili sve što je bilo moguće da se uradi od jučer. 

"Bio sam na sastanku kod ministra Džindića, a paralelno sa ovim sastankom održavao se i sastanak u Elektroprivredi BiH. Nakon višesatnih analiza aktuelne problematike, EP BiH je donije odluku i uplati sredstava na račune rudnika Breza u visini od preko šest miliona KM, a za Zenicu nešto oko sedam miliona maraka. Tako da su stvoreni uslovi za funkcionisanje rudnika mrkog uglja u Zenici

Direktor je poručio da će sutra biti isplaćen topli obrok, a dobio je i obećanje iz EP BiH da će i plata biti isplaćena", kazao je Husić.

On je poručio da uprava EP BiH obavezala da će izvršiti analizu stanja svakog objekta, te će se onda predstaviti tačan plan za dalje.

"Usaglasili smo se i oko kolektivnog ugovora koji danas ističe. On ostaje na snazi zbog aktuelne situacije i primjenjivat će se sve do potpisivanja novog", zaključio je Husić.

Podsjećamo, Rudniku mrkog uglja "Zenica" računi su blokirani 29. augusta zbog duga prema Poreznoj upravi FBiH u iznosu od oko 141 milion KM.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije