Husić nakon sporazuma: "Nismo zadovoljni. Samo ću kazati..."

2
I.S.
Husić nakon sporazuma: "Nismo zadovoljni. Samo ću kazati..."
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Konferencija za novinare u Sarajevu

U zgradi Vlade Federacije BiH održana je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima, nakon potpisivanja sporazuma, obratili federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džidić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić i direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija.

Prihvaćena je smjena direktora rudnika Kreka Huseina Trunića i uvažen zahtjev koji se tiče isplate dnevnica za vrijeme trajanja protesta.

Postignut je dogovor da će i dalje na čelu Elektroprivrede BiH biti Admir Andelija.

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Sydney: Nakon napada nožem u crkvi tokom live prijenosa oglasili su se iz policije

Husić je rekao da je sporazum u ovom trenutku "nešto što je zajednički ponuđeno borbi za radnička prava", mada nije zadovoljan.

"Nismo do kraja zadovoljni, ponudili smo dosta toga. Realizuje se 12 od 13 zahtjeva ovim sporazumom. Analizirajući sve, nakon konstultacija, donijeli smo odluku da danas pristupimo potpisivanju sporazuma u kojem se kroz 11 definisanih tačaka ispunjava 12 od 13 zahtjeva. Samo ću kazati da dugo vremena nismo imali priliku vidjeti grupaciju radnika sa listom zahtjeva", rekao je Husić.

Andelija je napomenuo da mu je drago zbog potpisivanja ovog sporazuma.

"Ugovor je potpisan. U sporazumu su prvi put definisane obaveze direktora rudnika. Dogovor, razgovor i socijalni i dijalog nemaju alternativu. Žao mi je da smo došli u situaciju da 'preko nišana' razgovaramao. Vodit ćemo više računa o tome. Došli smo do sporazuma koji neće ugroziti zahtjeve EP BiH. Predlagao sam i ranije da se poveća cijena uglja. Neće biti povećanja cijene električne energije", napomenuo je Andelija.

Trošak od 55 miliona KM će EP BiH iz dodatnog prihoda tržišnog snadbjevanja.

Andelija je podsjetio da, ukoliko bi bio zahtjev da samo EP BiH snosi određene troškove, to ne bi moglo bez povećanje cijene struje.

Husić je najavio da se pokretanje rada u rudnicima može očekivati večeras oko 22 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije