Husein ef. Kavazović i zvanično novi reisu-l-ulema

Radiosarajevo.ba
Husein ef. Kavazović i zvanično novi reisu-l-ulema


Husein ef. Kavazović od danas je i zvanično novi vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovine. U Begovoj džamiji mu je predsjednik Sabora IZ Safet Softić uručio Menšuru, čime je dobio ovlasti i odgovornosti reisu-l-uleme.

Reis Kavazović položio je zakletvu na dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Članovi Odbora za predaju Menšure bili su predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Safet ef. Softić, odlazeći reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić, muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić, profesor šerijatskog i svjetovnog prava dr. Fikret Karčić, predsjednik Udruženja ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mensur ef. Pašalić.

„Prema ustanovljenim šerijatskim propisima, muslimani trebaju imati svoga poglavara koji će se brinuti o njihovim vjerskim i svjetovnim interesima. Tokom vremena, brigu o svjetovnim interesima muslimana preuzele su države a brigu o njihovim vjerskim interesima vjerski autoriteti kao što je bio Mešihat-i dželile-i islamijje u Istanbulu“, rekao je Softić.

Svečanosti dodjele Menšure prisustvuje više od 500 uglednika iz Bosne i Hercegovine, regiona i cijelog svijeta. Među ostalima, tu su uglednici iz Turske, Saudijske Arabije, Malezije, Pakistana, Egipta, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja.

Svečanosti prisustvuju predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić.

Biografija novog reisa IZBiH

Husein-ef. Kavazović je rođen 3. jula 1964. godine u Jelovče Selu (općina Gradačac). Osnovno obrazovanje je stekao u rodnom mjestu, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1983. godine. Na Šerijatskom fakultetu Univerziteta Al-Azhar u Kairu je studirao u periodu od 1985. do 1990. godine. Magistarski rad je odbranio na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, iz područja šerijatskog prava.

Radio je kao imam, hatib i mualim u džematima u Srebreniku i Gradačcu. Obavljao je funkciju muftije tuzlanskog u periodu od 1992. do 2012. godine.

Jedan je od pokretača Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolućoj kod Lukavca, prve ustanove za rehabilitaciju ovisnika u okviru Islamske zajednice u BiH. Zajedno sa svojim saradnicima, radio je na pokretanju i razvoju Agencije za certificiranje halal-kvalitete IZ-e u BiH. Aktivno je učestvovao u obnovi i izgradnji više od sedamdeset džamija na područjima Bosanskog Podrinja i Posavine.

Govori arapski jezik i služi se engleskim jezikom.

Govor novog reisu-l-uleme

Misija naše Zajednice je da ukupnim djelovanjem utječe na ispravno razumijevanje islama i primjenu njegovih normi. Misija naše Zajednice je da radi na osiguravanju uvjeta za prenošenje Emaneta. Naša zadaća jeste da učestvujemo u izgradnji svijeta predanog Bogu, jedinom Stvoritelju i Gospodaru. Mi živimo uvjereni da nas Gospodar, Milostivi, Samilosni, sluša i gleda, da nas štiti i pomaže, da nas ne napušta i ne ostavlja same. Pozivam vas da mi pomažete u svemu što je dobro i dopušteno, a da me upozorite i onemogućite u onome što je loše i nedopušteno.

Neka u tome bude i dio vaše odgovornosti prema Zajednici. Pred nama su ozbiljni zadaci razvoja i neophodnih promjena u Zajednici. Učvršćeni vjerom u Allaha Uzvišenog, nećemo se plašiti izazova. Snagu iz jedinstva muslimana i svijesti Bošnjaka usmjeravat ćemo prema sigurnosti i dobrobiti ummeta, društva i države u kojoj živimo. Radit ćemo odlučno, hrabro, uključujući sve svoje sposobnosti i znanja.

Unapređivat ćemo naš sistem obrazovanja i razvijati nauku, zalažući se za neograničenu razmjenu ideja. Nedavna Agresija na državu Bosnu i Hercegovinu i genocid nad Bošnjacima, ostavili su dalekosežne razarajuće posljedice na naše ljude i našu zemlju. Pripadnici Islamske zajednice su bili i sami cilj zločina. Zajednica je doživjela teške ljudske gubitke, institucionalno rastakanje i materijalno uništavanje. Naša obaveza je obnoviti porušeno, ne zaboraviti zulum koji smo pretrpjeli, pamtiti šehide i gazije. Zajedno s drugima, učestvovat ćemo u snaženju države Bosne i Hercegovine i njezinom napretku.

Doprinosit ćemo jačanju bosanskohercegovačkog društva, utemeljenog na slobodi i ravnopravnosti, poštivanju u različitostima i odgovornosti za njegovanje tih vrijednosti. Sarađivat ćemo s komšijama drugih vjera “na temelju Riječi koja je i njima i nama jednaka: da ne obožavamo nikoga osim Jedinog Boga.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini će trajno dijeliti sudbinu svojih pripadnika i odlučno ih predvoditi u onome što je djelovanje za njihov interes i za odbranu i jačanje njihovih prava. Istinski ćemo se brinuti o našoj braći u Hrvatskoj, Sloveniji, Sandžaku, Srbiji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Posebnu pažnju i odgovornost ćemo usmjeriti prema ukupnoj bošnjačkoj dijaspori. Mi smo dio evropske stvarnosti i autohtoni islamski narod Evrope i svjetske zajednice. Ponašat ćemo se odgovorno i osjećati ravnopravno. Ummet islama je naša kolijevka, a mi smo njegov nakit.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije