Hurtić: Ko je minirao Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH?

A. D.
Hurtić: Ko je minirao Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH?
/ Foto: Sindikat metalaca FBiH
Nedavno održani Kongres Saveza samostalnih sindikata BiH koji nije iznjedrio novog predsjednika izazvao je veliku buru i međusobne optužbe na relaciji Vlade FBiH i aktuelnih čelnika SSSBiH.
Optužio ih je za direktno miješanje u izbor predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH. 
 
Ekspert u Vladi FBiH za kolektivno pregovaranje Zlatko Hurtić rekao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da su ove optužbe apsurdne i smiješne.
 
"Podsjećam da je 14. Kongres SSSBiH održan bez prisustva medija, a da se iz javnih istupa njegovih učesnika moglo saznati da je nakon prvog kruga glasanja bilo jasno da velika većina delegata želi promjenu rukovodstva na čelu sa Bajramovićem i Šatorovićem. Da bi spriječili smjene Šatorović javno poziva delegate da napuste Kongres kako bi uništio kvorum što je izazavalo revolt među delegatima i otvoren sindikalni sukob koji traje do danas. Podsjećamo također da se radilo o tajnom glasanju na koje niko pa ni Vlada FBiH nije mogla uticati pa su optužbe ove vrste još apsurdnije. Također podsjećamo da je Glavni odbor SSS BiH izabrao Kurića kao legitimnog protivkandidata Šatoroviću, a ako su znali da se radi o kako oni kažu "vladinom poslušniku" postavlja se pitanje zašto taj izbor već tada nisu spriječili nego čak odobrili", kaže Hurtić.
 
On navodi da se iz medija moglo saznati da je prije glasanja o izboru predsjednika Kongres velikom većinom odbio usvojiti i izvještaj o radu i finansijske izvještaje čime je jasno poslana poruka da je rukovodstvo Sindikata predvođeno Bajramovićem i Šatorovićem izgubilo podršku.
_Dom_sindikata_preotesti_rsa3.JPG - undefined 
"Umjesto podnošenja ostavki, dvojac Bajramović-Šatorović aktivirali su opciju miniranja Kongresa da bi između ostalog izbjegli odgovornost za rad čemu svjedoči i uporno odbijanje čak i pismenih poziva većine granskih sindikata da se Kongres nastavi, a kako saznajemo ovih dana se vrše i opstrukcije u radu Nadzornog odbora koji je zadužen da razmotri zloupotreba u trošenju članarine", kaže Hurtić.

Kao učesnik u granskom kolektivnom pregovaranju, ističe da je svjedok da je ova Vlada FBiH učestvovalau radu najvećeg broja sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH te zaključila najveći broj granskih kolektivnih ugovora.
 
"Bez obzira na to ona se nalazi pod stalnim optužbama Bajramovića i Šatorovića. Suština leži u tome da je Zakon o radu FBiH bitno unaprijedio kolektivno pregovaranje jer je akcenat stavio na jačanje tzv. socijalnog dijaloga na nivou grana gdje se i ostvaruju prava radnika", navodi Hurtić.
 
Umjesto sazivanja nastavka Kongresa i poštivanja statuta sindikata, kako kaže, u javnosti se lansiraju naivne konstrukcije o tome "kako se tobože Vlada FBiH, međunarodne instutucije, ambasade i ko već zna ko umiješao u izbor predsjenika sindikata na Kongresu kojeg su podsjećanja radi minirali oni koji iznose ove optužbe".
 
"U cilju očuvanja pozicija na nedemokratski način, a po receptu "zavjere stranih plaćenika"  lansiraju se čak i neukusne, rekao bih primitivne optužbe da su strane ambasade djelovale u pravcu narušavanja radničkih prava, dok smo iz medija mogli saznati skandalozne činjenice da je ovo  rukovodstvo Saveza kršilo Zakon o radu FBiH i Opći kolektivni ugovor jer nije redovno plaćalo plaću svojim uposlenicima niti druge naknade. Sa druge strane iz medija smo također mogli saznati da su njihove plaće nemoralno visoke i u rangu ministara te da pored njih inkasiraju ogromne sume po osnovu dodatnih prihoda što ih svrstava među najbolje plaćene pojedince u zemlji i šire", ističe Hurtić..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije