Humanitarni konvoj vrijedan oko 450.000 KM iz BiH stigao do izbjeglica iz Sirije

Anadolija
Humanitarni konvoj vrijedan oko 450.000 KM iz BiH stigao do izbjeglica iz Sirije
Konvoj humanitarne pomoći organizacije "Pomozi.ba" sa 260 tona hrane, tržišne vrijednosti oko 450.000 KM, stigao je do izbjeglica iz Sirije.

Ukupno 12 šlepera pomoći krajem februara 2017. krenuli su iz Sarajeva do luke Ploče, a zatim brodom  do turske luke Mersin. Pomoć je stigla u luku Mersin 14 dana nakon što je otpremljena iz Sarajeva, a humanitarna organizacija "IHH" izvršila je pretovar robe sa brodskih kontejnera na šlepere i dio poslala direktno u Siriju, a dio u kampove u Turskoj. 

Sav proces ispratili su volonteri "Pomozi.ba" organizacije.

"Ovo je drugi put da kao volonter 'Pomozi.ba' idem u humanu misiju pomoći Sirijskom narodu. Prvi put 2016. godine kada smo u kampovima na granici Sirije i Turske napravili iftar za 10.000 osoba. Ovaj put ispratio sam podjelu pomoći vrijedniju 10 puta. Obišao sam bolnice i prihvatilišta za ranjenike, a u pekarama "IHH" organizacije upoznat sam sa procesom pravljenja na stotine hiljada lepina koje se svaki dan šalju prema izbjeglicama iz Sirije. Posebno me ganuo susret sa jetimima, djecom koja su ostala bez roditelja zbog ovog nesretnog rata. Obzirom da pričam arapski jezik, čuvši njihove priče iz prve ruke, nikako nisam mogao da ne napravim poveznicu sa svima nama iz Bosne i da se ne prisjetim dešavanja u Bosni i Hercegovini početkom devedesetih godina", kazao je Hazim Tutnjić, volonter organizacije ”Pomozi.ba”.

U 2015. godini više od 100 tona pomoći poslano je u Srbiju i urađene su razne druge akcije, dajući na taj način podršku izbjeglicama iz Sirije i Bliskog istoka koje su se u tom trenutku našli u Srbiji.

Tokom mjeseca ramazana 2016. godine organizacija ”Pomozi.ba” uplatila je 40.000 KM za humanitarnu organizaciju "IHH" koja od tih sredstava organizirala iftar za 10.000 ljudi, od čega je bilo 1.200 djece bez jednog ili oba roditelja.

U vrijeme napada u Halepu u decembru 2016. godine u saradnji sa Udruženjem "Solidarnost" iz Bihaća organizacije je poslala šleper brašna za sirijski grad.

Krajem februara ove godine organizacija Pomozi.ba poslala je vjerovatno i najvrijedniji  konvoj humanitarne pomoći iz BiH za sirijske izbjeglice. Pored nešto više od 230 tona brašna, poslali su i 4.000 novih jakni, džempera i pantalona, kao i deset paleta keksa, uz 22 tone mesnih prerađevina, te upravo zbog izuzetno velike tržišne vrijednosti spomenutih mesnih prerađevina vrijednost konvoja dolazi do 450.000 KM.

”Također, veoma smo ponosni i na odabir transporta, odnosno činjenicu da smo izabrali malo duži, ali dosta jeftinji put. Brod koji je plovio 14 dana do turske luke Mersin koštao nas je oko 32.000 KM za 12 brodskih kontejnera, a u spomenuti iznos uračunat je i transport robe kamionima od Sarajeva do luke Ploče”, rekao je Elvir Karalić, osnivač humanitarne organizacije "Pomozi.ba".

Dodao je kako su prvobitno trebali platiti i pretovar robe u luci Mersin na šlepere kao i dalju distribuciju pomoći prema Siriji, ali taj dio na sebe je preuzela organizacija "IHH" i uveliko smanjila troškove.

”Samim tim, ušteđena sredstva za transport usmjerili smo na dodatnu kupovinu hrane kako bi pomogli što više ljudi. Ukupno, operativni troškovi  došli su do iznosa od 44.000 KM, a tu su uračunati spomenuti drumski i brodski transport , carinski troškovi sa bosanskohercegovačke i turske strane, kao i svi drugi troškovi koji su neophodni da se 260 tona robe prikupi, skladišti, natovari, a zatim dopremi  2.500 kilometara od polazne tačke", izjavio je Karalić.

Iz Humanitarne organizacije "IHH" koja pomaže pet miliona izbjeglica iz Sirije, oduševljeni su količinom i vrijednošću robe, posebno kako kažu, jer znaju da se radi o pomoći iz jedne male države, ali države čiji ljudi imaju veliko srce.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije