Human Rights Watch kritizira EU

Radiosarajevo.ba
 Human Rights Watch kritizira EU

Međunarodna nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocijenila je u ponedjeljak u najnovijem izvještaju da mnoge vlade i globalne institucije, uključujući Evropsku uniju i Ujedinjene nacije, ne vrše dovoljan pritisak na zemlje koje krše ljudska prava.

Evropska unija ne uspijeva represivne režime natjerati na poštivanje ljudskih prava', stoji u izvještaju Human Rights Watcha.
 
Human Rights Watch traži od EU da svoju diplomatiju osnaži djelima. 'Ritualna potpora dijalogu i saradnji s represivnim režimima je najčešća izlika da se po pitanju ljudskih prava ne radi baš ništa', rekao je direktor HRW-a Kenneth Roth.

Evropskoj uniji se zamjera kako je propustila napraviti snažniji pritisak na vlade Uzbekistana i Turkmenistana po pitanju ljudskih prava. Na udrau kritika posebice se našao predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso koji se sastao s uzbečkim predsjednikom Islamom Karimovim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije