Hubjer: Dobili smo obećanja da smo u budžetu

Radiosarajevo.ba
Hubjer: Dobili smo obećanja da smo u budžetu


Na sjednici Vijeća ministara BiH danas bi se trebao naćinacrt prijedloga budžeta BiH za 2012. u kojem bi se moglo naći i skoro 30 miliona KM koliko je potrebno da se isplate penzije i dugovi bivšim pripadnicima Oružanih snaga naše zemlje, koji već jedanaesti dan protestuju ispred zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu.

Kako je za portal Radio Sarajevo potvrdio Senad Hubjer, predstavnik ovih vojnika, dobili su obećanja da će ih uvrstiti u nacrt, što bi bilo i, kako kaže, realizacija nedavno postignutog dogovora između Sulejmana Tihića i Milorada Dodika.

Izmjene od 2013.

Ovaj politički dvojac u Banjoj Luci je inače dogovorio da se 29,8 milijuna KM, koliko je potrebno za njihove penzije u ovoj godini, te dugove iz 2010. i 2011, uvrste u državni budžet. Od 1. januara sljedeće godine njihove penzije trebale bi se proceduralno uskladiti s ostalim boračkim kategorijama koje prava ostvaruju u PIO zavodima entiteta.

Hubjer navodi:

„Iz tog razloga očekujemo da bi se na današnjoj sjednici mogla naći i izmjena našeg zakona kako bi se te naše penzije uskladile sa ostalim boračkim kategorijama.“

Ukoliko se događaji danas budu odvijali po ovom scenariju,vojnici će ipak i dalje ostati na Trgu Bosne i Hercegovine, ali u manjem broju. Neće napustiti mjesto protesta sve dok budžet ne prođe kompletnu proceduru usvajanja, do zadnje instance u Parlamentu BiH.

U međuvremenu, zdravstveno stanje okupljenih vojnika ozbiljno se pogoršava: u proteklih 48 sati bilo je sedam intervencija od čega je jedan njihov pripadnik, koji je prethodno imao moždani udar, jučer završio u besvjesnom stanju i prebačen je u klinički centar, dok je drugi završio na psihijatrijskom odjeljenju. Hubjer govori da je taj bivši vojnik potpuno zanijemio.

Politički instrumenti?

Pitamo Hubjera i da prokomentira pojedine insinuacije u javnosti da ih se koristi kao politički instrument, predizborni alat, na što je on odgovorio:

„Nikog ovdje apsolutno ne zanima politika. Ti politički pojedinci koji ovdje dolaze, daju podršku, donose nam logistiku i slično, njima hvala s ljudske strane, ali nas kao politički pojedinci ne interesuju.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije