HSP: Sramna presuda Gotovini i Markaču!

Radiosarajevo.ba
HSP: Sramna presuda Gotovini i Markaču!

Sramna je presuda generalima Gotovini i Markaču, kazao je na današnjoj konferencije za novinare u Mostaru predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić,  dodavši kako je ta presuda isključivo politička i da ruši temeljne principe demokracije, odnosno neovisnosti sudstva.

 Inače, konferencija za novinare HSP-a BiH upriličena je u povodu presude hrvatskim generalima.
 
 "Apsurd je time veći što se generalima uopće ne stavljaju na teret konkretna djela ili propusti, nego se optužuju za suprotstavljanje velikosrpskoj agresiji. Pri tome se dio međunarodno priznate države Republike Hrvatske naziva 'krajinom' i daju mu se atributi druge države, a legitimna akcija za preuzimanje potpunog nadzora nad cjelokupnim teritorijem svoje države od strane HV-a i redarstvenih snaga RH, proglašava se međunarodnim sukobom", kazao je Jurišić.
 
 Po njegovim riječima, presudom hrvatskim generalima izjednačavaju se, bez imalo stida, žrtve i agresori, s krajnjim ciljem potpune zamjene uloga. 
 
 "Tragično je što se iz presude jasno može iščitati potpora velikosrpskoj politici, koja pokušava poraz u ratnim sukobima, od 1990. do 1995. godine, neutralizirati i ostvariti svoje ciljeve najnovijom diplomatskom ofanzivom. Dio je tog velikosrpskog paketa i disolucija BiH, što zorno ilustrira aktualna politika Banja Luke. BiH se želi po svaku cijenu prikazati neodrživom i tako stvoriti pretpostavke za izdvajanje RS-a, s namjerom da se, kad tad, pokuša, makar i u ujedinjenoj Europi, ujediniti sve navodno srpske zemlje i pripojiti ih Srbiji. To je, naravno, nemoguće i neće se nikad dogoditi", istaknuo je Jurišić.

 On je dodao kako je simptomatično da je na dan izricanja presude hrvatskim generalima ministar vanjskih poslova Srbije službeno posjetio Banju Luku i izrazio potporu procesima disolucije BiH, koji se vode iz tog grada.

 "Ne želeći se izravno petljati u vođenje vanjske politike Republike Hrvatske, moramo izraziti nezadovoljstvo odnosom službene hrvatske politike (poglavito reginalne), koja je hrvatski narod u RH i BiH dovela u podređen položaj", naglasio je Jurišić.

 On se osvrnuo i na o trenutnu političku situaciji u BiH, istaknuvši kako postoji sinkronizirano djelovanje antibosanskohercegovačkog bloka (Dodik-Čović) pri osporavanju i rušenju državnih institucija i organa vlasti BiH. 

 Nakon odluke o raspisivanju referenduma u RS-u, u Mostaru se organizira održavanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koji, kako tvrdi Jurišić, treba podržati velikosrpski projekt rušenja BiH i stvaranja pretpostavki za ujedinjenje svih, navodno srpskih zemalja, na području bivše Jugoslavije.
 
 "Stoga bi tzv. HNS trebao podržati aktiviranje i angažman srpskog vijeća općina u Republici Hrvatskoj, tako što će isti model ustrojiti u jednom dijelu BiH, gdje je većinski hrvatski narod. Time će se dodatno poigrati s položajem Hrvata u BiH, a dati vjetar u leđa velikosrpskoj politici u RH i BiH. O položaju, odnosno povratku Hrvata u RS, više se i ne govori jer se smatra nemogućom misijom", ističe Jurišić.
  
 Na pitanje novinara bi li  predstavnici HSP-a BiH, da im je uručen poziv, sudjelovali u održavanju HNS-a, Jurišić je odgovori da bi se predstavnici te stranke odazvali pozivu kako bi svim sudionicima sabora kazali što to sve HDZBiH nije napravio u proteklom razdoblju, a što je sve mogao napraviti. 

 Jurišić je govorio i o aktivnostima HSP-a BiH u sljedećem razdoblju, istaknuvši kako će ta stranka intenzivirati, odnosno dovršiti procese konstituiranja vlasti u BiH, kako na entitetskoj tako i na državnoj razini, te uspostaviti potpunu regionalnu suradnju kroz legalne institucije i organe vlasti zemalja u regiji.
 
 Predstavnici HSP-a BiH s predstavnicima vlasti i državnih institucija u RH dogovorit će zajednički nastup (ili uskladiti nastupe) prema Haaškom tribunalu u pružanju pomoći optuženim Hrvatima, kazao je na kraju predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije