HSP BiH: 'Za dom!' je domoljublje, podrška Miji Martini

Radiosarajevo.ba
HSP BiH: 'Za dom!' je domoljublje, podrška Miji Martini

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine oglasila se saopštenjem za javnost u kojem ističu kako daju neupitnu podršku Josipu Šimuniću, Miji Martini Barbarić i "milijunima hrvatskih domoljuba kojima je na srcu istinsko bilo hrvatskoga nacionalnoga bića".

"Svi oni imaju takvu jakost duha da ih nije mogla sputati sekularističko komunistička antihrvatska stega koja se nadvila nad hrvatsku društvenu zbilju kako bi se očitovali kako im nalaže privrženost svome rodu i svome domu.

Pitamo se tko su ti koji su definirali kako je hrvatski tradicionalni domoljubni usklik: Za dom! Spremni! – ustaški i kao takav žigosan. U HSP BiH držimo da su to oni kojima nije na srcu sloboda hrvatskoga naroda, kojima u mislima nije dobrobit hrvatskoga naroda i kojima u glavama kolaju samo zlobne antihrvatske misli. To su novo sekularisti i zaostali komunisti koji su se udružili s velikosrpskim elementom i koji nažalost trenutačno određuju političku, a evo žele odrediti i društvenu zbilju u Republici Hrvatskoj ali i u BiH", navodi se u saopštenju ove stranke koje prenosi Bljesak.

HSP BiH drži kako je domoljubni tradicionalni usklik Josipa Šimunića poziv svim istinskim i iskonskim Hrvatima kazati: dosta! onima koji nam žele odrediti što je to domoljubno, a što ne.

"Za ovakvo stanje optužujemo vladajući HDZ koji desetljećima pljačka hrvatski narod dok na polju društvenih odnosa i ćudoređnoga katoličkoga odnosa među ljudima nije ništa učinio. Njihovom zaslugom u Ustavu Republike Hrvatske je naznačeno da je ona utemeljena na nasadama ZAVNOH-a. Kako će jedna suverena država biti utemeljena na načelima koji su zauzeti na jednome proširenome sastanku zločinačke komunističke partije. Onda nas ne treba čuditi kako sudbinu Hrvata na ovim prostorima određuju Jovanovići, Pupovci, Mesići, Milanovići i drugi inovjerci", piše dalje u saopštenju HSP-a BiH.

HSP BiH ističe kako ova stranka misli da se 'nedjela ustaškoga režima za vrijeme NDH ne smiju od mrzitelja hrvatskoga naroda koristiti u svrhu mača nad glavom svim Hrvatima kako su oni u naravi ustaše i kako kao takvi nisu vrijedni ni dostojni slobode'.

Oni u svom saopštenju ističu da domoljubni čin Josipa Šimunića drže kaosveti čin osvješćenja i otrježnjenja svih istinskih Hrvata. „Smatramo kako je ovim usklikom učinio više za sazrijevanje hrvatske društvene zbilje nego sve hrvatske političke stranke i svi hrvatski intelektualci zajedno“, istaknuli su.

Kako u saopštenju navode, HSP BiH nikada se u svojoj povijesti nije odrekla tradicionalnoga narodnosnoga usklika ZA DOM! SPREMNI!

"Smatramo kako svakome dobronamjernome čovjeku bez obzira na naciju i vjeru ne može smetati način iskazivanja osjećanje hrvatskoga čovjeka niti taj način iskazivanja nacionalnoga ponosa može biti okužen ako su određene grupacije koje su počinile zločin u određenom vremenu također koristile taj izraz. Inače u protivnom Hrvati bi morali izmisliti novi jezik, novu valutu, nova nazivlja i mnogo toga jer su to ustaše koristile. Smatramo kako se konačno u glavama mnogih nedobronamjernih skupina s ovih prostora mora izbrisati težnja kojom se zbog zločinačke ustaške vlasti nameće stigma cijelome hrvatskome narodu i njegovoj hrvatskoj državi, ma koja ona bila, kao nečemu što je po prirodi loše. Jedno je vlast koja je smjenjiva, a drugo su narod i država i Hrvati imaju pravo na svoju državu u povijesnim okvirima."

Vezani članci:

Vijeće za štampu: Mija Martina Barbarić zloupotrijebila je slobodu govora

Monitor mržnje: Incidenti motivisani predrasudama pod lupom OSCE-a

'Hahaha... ja sam spremna': Kako se 'pravda' Mija Martina Barbarić

Ministrica Đurić podnijela disciplinsku prijavu protiv Mije Martine Barbarić

FB: Mija Martina Barbarić - Za sankcije spremna!

Il' ustašluk il' Evrovizija: Ne brini, ne brini za sebe

Mija Martina Barbarić: 'Napadaju me bez razloga, to je van pameti!'

Za (poglavnika i) dom spremni: Ustaški zločini u Sarajevu (FOTO, VIDEO)

Martina Mlinarević Sopta: Budi 'spreman za dom' iz vlastitog doma

Tanja Miletić Oručević o Miji Martini: Privatni FB profil državnog službenika je itekako javan

Slavo Kukić o statusu Mie Martine: Ako izostanu sankcije, neozbiljna smo država

Službenica Vlade FBiH Mija Martina Barbarić: Za dom spremni!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije