HSP BiH slavi uspomenu na Blaža Kraljevića

Radiosarajevo.ba
HSP BiH slavi uspomenu na Blaža Kraljevića

Hrvatska stranka prava (HSP) BiH, 7. kolovoza na spomen obilježju u mjestu Varda, kod Mostara u 10 sati položit će vijenac i zapaliti svijeće, u povodu devetnaeste obljetnice ubojstva generala Blaža Kraljevića i njegovih suboraca.

 Nakon toga HSP BiH će organizirati veliko pravaško druženje za svoje članove i simpatizere koje će se održati u mjestu Koćuša kod Veljaka, općina Ljubuški.

Misa misa zadušnica za Blaža Kraljevića i njegove suborce te sve ostale pripadnike HOS-a bit će upriličena 8. kolovoza u Katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, u 18 sati, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a BiH.  

Blaž Kraljević je kao član ustaške imigrantske organizacije Hrvatsko revolucionarno bratstvo i kasniji general HOS-a odgovoran za osnivanje koncentracionog logora Dretelj, u koji su odvedeni mnogi srpski civili sa područja Mostara. U vrijeme njegovog zapovjedništva na HOS-om minirana je i do temelja razrušena Saborna pravoslavna crkva u Mostaru i miniran manastir Žitomislić. Kraljević, koji je sve zapovjedi potpisivao sa "Za dom spremni!", je prihvatio vrhovno zapovjedništvo Armije BiH, a njegov politički cilj je bio konfederacija Hrvatske i BiH u granicama nekadašnje ustaške NDH. U vrijeme njegovog zapovjedanja, HOS je izvršio masakr srpskih civila u selu Bradina u blizini Konjica. Kraljević je ubijen zbog drugačije velikohrvatske koncepcije nego što ju je imao Mate Boban, odnosno Franjo Tuđman, koji su ipak preferirali tzv. "banovinske" granice za buduću hrvatsku državu.  Kraljević je trebao sudjelovati u Bugojanskoj grupi, odnosno ustaškom terorističkom odredu koji je 1972 uao na tlo Jugoslavije. Kraljevića je, međutim, zaustavila australska tajna policija ASIO. Stranka koja proslavlja Kraljevićev lik i djelo trenutno je u vladajućoj koalciji u BiH, zajedno sa NSRZB, SDA i SDP BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije