Hrvatski premijer doputovao u dvodnevni službeni posjet BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatski premijer doputovao u dvodnevni službeni posjet BiH

Hrvatski premijer Zoran Milanović započeo je dvodnevni posjet Bosni i Hercegovini u petak u Livnu gdje se susreo s predstavnicima lokalne vlasti. Milanovića je dočekao livanjski načelnik Luka Čelan i ovo je prvi put da jedan hrvatski premijer dolazi u ovu općinu.

U premijerovoj pratnji je i hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović te predstojnica Državnog ureda za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske Darija Krstičević. Hrvatski premijer će u dva dana obići Livno, Tomislavgrad, Ramu, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje, te Kraljevu Sutjesku i Bobovac.

Predviđeno je da  Milanović  nakon sastanka s predstavnicima lokalne vlasti obiđe pogone  Livanjske mljekare te Franjevački muzej i Galeriju Gorica-Livno. 

Nakon Livna, hrvatski premijer će posjetiti Tomislavgrad gdje će razgovarati s predstavnicima lokalne vlasti, a zatim će obići Dječji vrtić Tomislavgrad. Nakon toga odlazi u općinu Ramu gdje će prvo obići Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ koji je u izgradnji, a zatim će se u Župnom uredu Franjevačkog samostana Rama-Šćit sastati s predstavnicima lokalne vlasti.

Svoj prvi dan boravka u BiH, hrvatski će premijer završiti posjetom općini Kupres gdje će obići  Dom zdravlja Kupres.  Pojedini mediji u BiH navode da bi tijekom večeri u Kupresu hrvatski premijer trebao imati neformalni susret s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

U subotu će hrvatski premijer prvo posjetiti Bugojno, gdje će se sastati s predstavnicima lokalne vlaste te s Hrvatima iz bugojanskog kraja u hrvatskom povratničkom naselju Kandija. Nakon toga će obići tvornicu "Tom" u Gornjem Vakufu-Uskoplju te se susresti s Hrvatima toga kraja, javlja noinska agencija Fena. Službeni posjet BiH hrvatski premijer završit će u poslijepodnevnim satima kada će obići Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska te kraljevski grad Bobovac.

Budući da u Bosni i Hercegovini upravo traje važan popis stanovništva, analitičari kažu kako Milanovićev posjet treba promatrati i u tom kontekstu. Hrvatskoj je važno da broj Hrvata, konstitutivnoga naroda u BiH, ne bude bitno manji nego prije rata. Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske pozvao je Hrvate s prebivalištem u BiH da na popisu sudjeluju i izjasne se kao Hrvati.Na sudjelovanje u popisu Hrvata s prebivalištem u BiH pozvali su i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko kao i Ured Vlade RH za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske.

Milanoviću je ovo treći službeni posjet BiH. Prvi put je Bosnu i Hercegovinu posjetio u februaru 2012, kada je posjetio Sarajevo i Vitez, te Široki Brijeg i Mostar.  U aprilu 2013. bio je u Stocu, Ravnome, Međugorju i Čapljini, te na otvaranju gospodarskoga sajma u Mostaru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije