Hrvatski političar pokušao prokrijumčariti 76.000 eura

Radiosarajevo.ba
Hrvatski političar pokušao prokrijumčariti 76.000 eura

Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška patrola Granične policije BiH zaplijenila je 76.000 eura koje je Mladen Novak (53), visoki funkcioner Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske i predsjednik Skupštine Međimurske županije, pokušao prokrijumčariti u najlonskoj kesi, piše Dnevni Avaz.

Bio sumnjiv

Novak je svojim Passatom krenuo u Hrvatsku. Graničari su ga uhvatili sasvim slučajno nakon rutinske kontrole prilikom prelaska granice.

U kontaktu s graničarima bio je poprilično nervozan, što im je bilo veoma sumnjivo. Upitali su ga ima li u automobilu nešto da prijavi, ali su dobili negativan odgovor. 

Policajci su zamolili Novaka da izađe iz vozila kako bi ga pregledali. Na suvozačevom mjestu u donjem dijelu vrata pronašli su kesu u kojoj je bilo ukupno 76.000 eura u apoenima od po 100 eura. 

Osumnjičeni je odmah priveden na saslušanje, gdje mu je rečeno da će sav novac biti oduzet zbog kršenja Zakona o deviznom poslovanju, jer svaki iznos veći od 10.000 maraka koji se iznosi izvan BiH, mora biti prijavljen carinskim organima. Na spomen da će mu novac biti zaplijenjen, političar se zbunio i preznojio. 

Oduzeli keš

Pojasnili su mu i da će protiv njega biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu zbog kršenja Zakona o deviznom poslovanju.

Novak se tokom saslušanja pravdao policajcima da nije znao za taj zakon te da je novac koji je pronađen, dividenda zarađena na osnovu suvlasništva u jednoj od sportskih kladionica koja posluje u BiH. 

Govorio je i da je u Hrvatskoj veoma poznat državni funkcioner i biznismen te da je dobar prijatelj s generalom Antom Gotovinom. Pokazao im je i nekakvu zahvalnicu za koju je rekao da mu ju je lično uručio Gotovina. Poslije nekoliko sati provedenih u prostorijama Granične policije, iznerviran, političar je sjeo u vozilo i otputovao u Hrvatsku.

Vlasnik privatne firme

Novak je, inače, aktuelni predsjednik Skupštine Međimurske županije u Hrvatskoj i istaknuti član SDP-a, vladajuće političke stranke u ovoj zemlji. U oktobru ove godine izabran je za predsjednika SDP-a u Međimurskoj županiji. Diplomirani je građevinski inžinjer i vlasnik privatne firme “C Lab” iz Čakovca, koja se bavi informatičkim inžinjeringom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije