Hrvatski koridor kroz Neum: Sastanak 3. maja

Radiosarajevo.ba
Hrvatski koridor kroz Neum: Sastanak 3. maja

Hrvatska i Bosna i Hercegovina blizu su dogovora o hrvatskom saobraćajnom koridoru koji bi, dužinom od šest kilometara, prolazio kroz bh. Neum. Prvi sastanak dvaju delegacija, koje će predvoditi Damir Hadžić (bh. ministar transporta i komunikacija) te Siniša Hajdaš Dončić (hrvatski ministar pomorstva, prometa i infrastrukture), održat će se 3. maja u Zagrebu.

Hrvatski Novi list jutros je objavio detalje o ovoj saobraćajnici, a o modelima mogućeg koridora portal Radiosarajevo.ba je razgovarao sa pomoćnikom ministra transporta i komunikacija BiH.

„Ceste BiH i Hrvatske bit će odvojene modernom ogradom sa senzorima, a duž čitave dionice bit će postavljen i video-nadzor koji će pratiti granične policije Hrvatske i naše zemlje“, opisuje najrealniji model koridora Izet Bajrambašić, pomoćnik državnog ministra.

Bajrambašić nam objašnjava da je varijanta da se Hrvatima ponudi jedan, od dva cestovna pravca na autoputu, i da se na oba pravca (sada brzih cesta), organizuje dvosmjerni saobraćaj dvaju zemalja.

Koridor za Hrvatsku istovremeno bi služio kao obilaznica Neuma u dužini od desetak kilometara, a na granici bi se našla i dva granična prelaza; od kontrole bi bio izuzet tranzitni promet.

Nakon granice, s obje strane bi se izgradili kružni tokovi koji bi vodili prema Dubrovniku ili Pločama, odnosno nazad prema BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije