Hrvatska: Ulazak bez vize s biometrijskim pasošem

Radiosarajevo.ba
Hrvatska: Ulazak bez vize s biometrijskim pasošem

 

Vlada Hrvatske danas je utvrdila prijedlog kojim se stavlja izvan snage sporazum s Vijećem ministara BiH kojim su bile ukinute vize sa Bosnom i Hercegovinom, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova Hrvatske, izjavio je da je Hrvatska od trenutka ulaska u Europsku uniju (vjerovatno 1. jula ove godine) dužna na granicama primjenjivati vizni režim s BiH. Državljanima BiH za ulazak u EU, tj. u Hrvatsku, vize neće biti potrebne samo ako posjeduju biometrijsku putovnicu.

"Hrvatska je zatražila suglasnost Europskog vijeća da zadrži postojeći režim koji dopušta prelazak granice državljanima BiH s osobnom iskaznicom, ali za to će biti potrebna suglasnost svih zemalja članica Europske unije", rekao je Klisović.

Premijer Zoran Milanović je istaknuo da će prelazak granice s osobnom iskaznicom, ako bude odobren, biti kompliciraniji od prelaska s biometrijskom putovnicom.

Prijedlog o raskidu sporazuma kojim su vize bile ukinute, hrvatska Vlada će uputiti Vijeću ministara BiH. Hrvatska će, pak, sporazum raskinuti jednostrano, ako prijedlog o raskidanju Vijeće ministara BiH odbije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije