Hrvatska smanjuje broj praznika, RS povećava

Radiosarajevo.ba
Hrvatska smanjuje broj praznika, RS povećava


Vlada Hrvatske, koja od kako je oformljena u novom sastavu najavljuje rezanja gdje god je to moguće, planira ukinuti tri neradna dana, kao mjeru štednje države. Hrvatska vlast tako razmatra da kao neradne dane ukine Dan državnosti (25. juni), Dan antifašističke borbe (22. juni), te Tijelovo (7. Juni), inače katolički blagdan.

„Konačna odluka još nije donijeta, no ako ukinemo te neradne dane napravili bismo značajne uštede“, objasnio je za hrvatski Novi list visoki izvor u Vladi i dodao: „Ključan je datum 8. oktobar 1991, kad je Sabor proglasio nezavisnost Hrvatske. Dan nezavisnosti stoga treba ostati, a Dan državnosti može biti na nivou spomendana“.

Inače, prema procjenama hrvatskih poslodavaca, neradni dan privredu košta od 16 do 17 miliona eura, a Hrvatska ima 14 dana državnih praznika, javio je Tportal..

A kakva je situacija u našoj zemlji?

Četiri dana za vjerske potrebe

U BiH, broj i datum neradnih dana ovisi od toga u kojem entitetu živite; zakon o praznicima na nivou države ne postoji, jer se oko istog političari ne mogu dogovoriti već više od deset godina. Međunarodni praznici u FBiH su Nova Godina, Praznik rada (1. i 2. maj) i Dan pobjede nad fašizmom (9. maj), što je radni dan za razliku od prethodna dva. Pored toga, FBiH odmara i za Dan nezavisnosti BiH (1. mart), Dan državnosti (25. novembar).


Sarajlije tradicionalno za 1. maj na Vrelu Bosne

Uz državne praznike, Zakonom o radu je utvrđeno pravo zaposlenika da tokom godine odsustvuju četiri dana radi vjerskih (tradicionalnih) potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće, a dva dana kao neplaćeno.

RS ne radi za Novu godinu (1. i 2. januar), za Dan republike (9. Januar), a ove godine Vlada je odlučila da neće raditi ni 13. januara, dan kada pravoslavci dočekuju novu godinu. Dodamo li tome još pravoslavni Božić, 7. januara, čini se da je u RS cijeli januar sveti...

U ovom entitetu ne radi se ni za Međunarodni praznik rada (1. i 2. maj), a slavi se (pored radnog Dana pobjede nad fašizmom) i Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH; također su planirani dani za vjerske praznike.

Inače, vjerski praznici koji se masovno slave u BiH jesu dva bajrama, ramazanski (19. avgust 2012) i Kurban-bajram (25. oktobar 2012) – dan njihove proslave mijenja se svake godine. Zatim su tu Božići, katolički (25. decembar) i pravoslavni (7. januar), Uskrs i Vaskrs (tokom aprila), te katolički i pravoslavni Veliki petak, ali i jevrejski Pesah i (u aprilu) Hanuka (u decembru).

Slovenci rekorderi

Govoreći o entitetskim razlikama, treba reći da vrijeme vraznika postane posebno zanimljivo u državnim ministarstvima ili Parlamentu, gdje jedni rade, drugi odmaraju i obratno.



Radnici u Sloveniji rekorderi po broju neradnih dana


Neradni prosjek u oba entiteta jeste nekih desetak dana što je prosjek koji odgovara i drugim zemljama Evrope: rekorder u EU je Slovenija s 15 neradnih dana, Grci, Talijani i Francuzi godišnje imaju 12 prazničnih dana, a najveći radnici su Britanci koje zapadne tek osam neradnih dana.

Prijedlog Hrvatske o ukidanju neradnih dana, kako bi se smanjili troškovi države, svakako je ideja o kojoj bi svaka vlast, pa i ova naša bosanskohercegovačka (makar i entitetska), trebala razmišljati. Pogovo u vremenu budžetskih deficita: Federaciji BiH, u ovoj godini, u proračunu nedostaje skoro 350 miliona maraka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije