Hrvatska šalje kanader u BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatska šalje kanader u BiH

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je telefonskoj sjednici donijela odluku o upućivanju jednog kanadera s tročlanom posadom iz sastava hrvatskih Oružanih snaga kao ispomoć u Bosnu i Hercegovinu.
  
 "Kanader je upućen  u svrhu pružanja humanitarne pomoći, radi gašenja požara na području Mostar – Malo i Veliko Rujište", stoji u vladinoj odluci. Ovaj kanader će sutra od 6 ujutro gasiti požare na području Rujišta.

Očekuje se da bi tokom sutrašnjeg dana mogao poletjeti i jedan helikopter Oružanih snaga BiH u ispomoć na gašenju vatre na području Trebinja, izjavio je agenciji Fena Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Očekuje se ruski helikopter

Za očekivani helikopter iz Ruske Federacije osigurano je sve što treba s bosanskohercegovačke strane - gorivo, mazivo i logistika za posadu, ali se prema nezvaničnim informacijama, ta letjelica zadržala danas na gašenju vatre na Zlatiboru, u Srbiji. U Bosnu i Hercegovinu bi trebalo da doleti sutra ujutro i također će, kada dođe, biti upućena na požarišta prema prioritetima za intervenciju, napominje Agić.

Ruski helikopter, K 32, može da ponese pet tona vode u jednom zamahu.

Požari već danima bjesne širom naše zemlje, a trenutno je najteža situacija oko Boračkog jezera. Teško pristupačan i miniran teren, te loša opremljenost vatrogasaca otežavaju gašenje požara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije