Hrvatska od BiH očekuje povlačenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje

Radiosarajevo.ba
Hrvatska od BiH očekuje povlačenje Zakona o zaštiti domaće proizvodnje

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj predvodio je delegaciju BiH na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koji se na temu "Budućnost evropske sigurnosti" održao 27. i 28. juna na Krfu (Grčka).

Ministar Alkalaj je, obraćajući se prisutnima, zahvalio ministrici vanjskih poslova Grčke Dori Bakoyannis na organiziranju neformalnog ministarskog sastanka, te istakao da BiH ima visoko mišljenje o OSCE-u, kojeg vidi kao značajan forum u vezi s procesima i temama sigurnosti od zajedničke važnosti.

Alkalaj je istakao da BiH na vrhu liste prioriteta drži evropske i euro-atlanske integracije. Istakao je da se proces proširenja ne može posmatrati drugačije nego kao opcija za dodatno napredovanje i povećanje evropske i euro-atlanske sigurnosti.

Na kraju obraćanja ministar Alkalaj je istakao da je spremnost BiH da podnese svoj dio odgovornosti u području evropske sigurnosti i saradnje neupitna, kao i čvrsta opredijeljenost naše zemlje da igra aktivnu i konstruktivnu ulogu u procesima daljnjeg jačanja OSCE-a.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se na Krfu s bosanskohercegovačkim ministrom vanjskih poslova i rekao mu kako Hrvatska očekuje da BiH povuče Zakon o zaštiti domaće proizvodnje te da bi njegova primjena primorala Hrvatsku da poduzme korake u zaštiti svojih interesa.

Jandroković je prenio Alkalaju očekivanje da će zakon biti povučen jer je izravno usmjeren protiv slobodne trgovine s Republikom Hrvatskom. On je ukazao je na štetnost i neopravdanost donošenja zakona kojim BiH krši odredbe preuzete pristupanjem CEFTA-i.

Na marginama sastanka, ministar Alkalaj je održao odvojene susrete sa zamjenikom državnog sekretara SAD-a Jamesom Steinbergom, generalnim sekretarom Vijeća EU-a Javierom Solanom, zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Claudiom Bisognierom, generalnim sekretarom OSCE-a Marcom Perrinom de Brichambautom, te s ministrima vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeierom, Hrvatske Gordanom Jandrokovićem, Srbije Vukom Jeremićem, Slovačke Miroslavom Lajčakom i Portugala Luisom Amadom.

Domaćin neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica OSCE-a bila je Grčka, predsjedavajuća OSCE-a za 2009. godinu, saopćeno je iz Kabinet ministra Alkalaja.

fena/rtvfbih/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije