Hrvatska i BiH počinju saradnju u oblasti presađivanja organa

Radiosarajevo.ba
Hrvatska i BiH počinju saradnju u oblasti presađivanja organa

Ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić i ministar zdravstva Federacije BiH Rusmir Mesihović potpisat će danas u Ministarstvu zdravlja RH u Zagrebu, protokol o saradnji dvaju ministarstava u oblasti darivanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja.

"Protokolom se definiraju oblici tehničke saradnje u toj oblasti, kojima je prvenstveni cilj uspostava uspješnog organizacijskog modela prikupljanja organa u Federaciji BiH po uzoru na hrvatski model te daljnji razvoj transplantacijskog programa u Federaciji BiH. 

Protokol previđa i razmjenu organa na načelima solidarnosti i reciprociteta darovanih i primljenih organa", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva.  

Republika Hrvatska danas je vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja i transplantaciji organa s umrlih darivatelja i kao regionalni lider u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Evrope (SEEHN) pruža podršku razvoju i unapređenju transplantacijskih programa u zemljama regije. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije