Hrvatska će odlučivati o sankcijama bh. političara

Radiosarajevo.ba
Hrvatska će odlučivati o sankcijama bh. političara


Vijeće ministara Europske unije na svom je prošlosedmičnom zasjedanju donijelo odluku da se za još godinu produži mogućnost sankcioniranja bh. političara, ali je navadeno da se Hrvatska kao buduća članica mora konsultirati dok traje važenje ove odluke, piše današnji "Dnevni avaz".

Iz Vijeća ministara EU za "Avaz" je istaknuto da će se sankcije primijeniti protiv političara koji "rade protiv primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, integriteta i suvereniteta BiH".

Tako sankcije podrazumijevaju zamrzavanje imovine političara, koju posjeduju unutar EU, poput nekretnina, bankovnih računa, udjela u vlasništvu u nekoj firmi i slično, te zabrana ulaska u EU.

Prije toga, osobe koje se nađu na "crnoj listi" EU neće moći razgovarati s visokim EU zvaničnicima, niti će ići kod njih, niti će njima biti dopušten dolazak i susreti s evropskim čelnicima.

Također, iz Vijeća ministara EU je pojašnjeno da zakonski osnov za sankcioniranje bh. političara postoji, ali da još na listi nema nikakvih imena.

Kada Hrvatska postane punopravni član EU, njen će predstavnik imati pravo inicirati i predlagati osobe koje se mogu naći na crnoj listi, a dolaze iz BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije