Hrvatska će graditi Jadransko-jonsku magistralu kroz BiH

Radiosarajevo.ba
Hrvatska će graditi Jadransko-jonsku magistralu kroz BiH

Kako piše Oslobođenje republika Hrvatska će, najvjerojatnije, kao koncesionar, graditi dio Jadransko-jonske autoceste koja bi trebala proći kroz Bosnu i Hercegovinu.

O ovoj je ponudi, prije petnaestak dana, vođen razgovor nadležnih organa dvije države, kada je i zaključeno da bi se na taj način otklonio niz dosad spornih pitanja vezanih za, po više osnova, osporenu trasu autoputa na koridoru 5c južno od Mostara.

Nail Šećkanović, ministar saobraćaja i komunikacija FBiH, rekao je za Oslobođenje kako će vrlo brzo biti upriličen sastanak između tri nadležna ministarstva u našoj zemlji.

Jadransko-jonska magistrala vodila bi kroz cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, te su za ovu odluku potrebna oba entitetska ministra.

Sastanku bi trebali prisustvovati dr. Božo Ljubić, državni ministar saobraćaja i komunikacija u ostavci, Nail Šećkanović i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Magistrala bi vodila između Stoca i Neuma, i između Trebinja i Dubrovnika. Bijača, po mnogima, sporna tačka konekcije BiH i RH, ostaje i u ovoj varijanti.

Šećkanović je istakao da je ovo dobra ponuda jer bi se tako dio magistrale poklopio sa koridorom 5c, a kod Počitelja bi bila velika petlja. Ovo bi, prema ministru trebalo zadovoljiti sve one koji su bili protiv dosadašnjih verzija autoputa kroz Počitelj i Blagaj.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije