Hrvatima ne treba 'čečenski guverner' iz Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Hrvatima ne treba 'čečenski guverner' iz Sarajeva


Hrvatima ne treba guverner iz Sarajeva, kaže profesor Filozofskog fakulteta na mostarskom Sveučilištu Mile Lasić.

U intervjuu za Oslobođenje, Lasić osporava ispravnost tzv. građanskog koncepta, za koji se zalaže Socijaldemokratska partija BiH, jer takve partije svojim djelima ne dokazuje privrženost konceptu.

„Ako će bošnjačke političke elite sebe proglasiti da su i građanske i nacionalne, a k tome žele putem majorizacije politički preglasavati Hrvate, onda je to jednostavno slijepa ulica. Potrebno je poštovati druge tako što ćete poštovati i njihovu političku volju. Ako Hrvati žele da ih predstavljaju njihove etnokrate, onda oni na to moraju imati pravo. Uostalom, na posljednjim izborima su se tako i izjasnili“, kaže Lasić.

Dodaje da se Hrvatima ne može nametati građanski koncept, a da pogotovo to ne smije raditi „bošnjačkocentrični“ SDP, koji pretendira, smatra profesor Lasić, dijeliti Hrvate na vjerodostojne i nevjerodostojne, te takvo što, također, ne smije činiti ni HDZ.

„Riječ je o tome da jedni imaju politički legitimitet među Hrvatima, a drugi nemaju. Da bi se došlo i do građanskog političkog artikuliranja među Hrvatima, mora se poštivati njihova izborna politička volja. Sve drugo je zabluda, produžetak agonije. Moramo se vratiti uvažavanju konsocijacijskih mogućnosti tako što će hrvatske političke elite biti jedan od sudionika, a sami Hrvati se moraju potruditi da ih predstavljaju oni koji se nisu obrukali“, dodaje profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru.

Tek tako se među Hrvatima, smatra Lasić, mogu artikulirati socijaldemokratske i liberalne opcije, „a ne tako što će netko iz Sarajeva 'putem guvernera za Čečeniju' upravljati, primjerice zapadnom Hercegovinom, ili drugim krajevima gdje žive Hrvati.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije