Hrvati iz BiH morati će izabrati prebivalište

Radiosarajevo.ba
Hrvati iz BiH morati će izabrati prebivalište

Hrvati iz BiH koji sada imaju dvije lične karte morat će se odlučiti na kojoj adresi žele živjeti. Izmjenama zakona o prebivalištu Vlada želi uvesti reda u biračke popise.

Građani će morati i dokazati da žive na adresi na kojoj su prijavljeni, u suprotnom ih policija može izbrisati. Ovo se ne odnosi na građane koji su na privremenom radu, te na one iz programa povratka prognanika i izbjeglica, prenosi HRT.

Predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivan Bagarić tvrdi kako brisanje ljudi s lažnim prebivalištem nipošto ne znači gubitak državljanstva ili nekih stečenih prava prognanika i izbjeglica te stradalnika HVO-a. "Brojni su oni koji u njemu žele vidjeti Kineski zid, ali samo za Hrvate izvan Hrvatske što je neprihvatljivo, jer taj zakon nije to i on to neće biti", smatra Bagarić. Dodaje da ovdje nije riječ o maćehinskom odnosu države prema Hrvatima iz BiH.

Zakon o prebivalištima se trenutno se dorađuje zbog sprečavanja zlopotrebe biračkog prava i sređivanja biračkih popisa

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije