Hrustić i Mujčinović optuženi za ratne zločine

Radiosarajevo.ba
Hrustić i Mujčinović optuženi za ratne zločine

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zurahida Mujčinovića i Sulejmana Hrustić, koji se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen na području opštine Srebrenik tokom 1992. godine nad srpskim stanovništvom.
       
Optuženi Mujčinović i Hrustić se terete da su tokom rata u Bosni i Hercegovini i u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS, na području opštine Srebrenik, u periodu od kraja jula do sredine augusta 1992. godine, postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tom kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, tako što su nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti, koji su bili nezakonito zatvoreni u zgradi Omladinskog doma.
 
U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Mujčinović u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika, pri tome ga vrijeđajući i prijeteći mu smrću, nanoseći mu time teške patnje. 
 
Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi Mujčinović i Hrustić su u više navrata zajedno fizički i psihički zlostavljali jednog zatvorenika, nanoseći mu time teške patnje. 
 
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije