BiH / Hrtar Grad: U masovnoj grobnici pronađeni posmrtni ostaci najmanje 6 žrtava

19. 07. 2019. u 14:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad, završena je ekshumacija tijekom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje šest osoba.

Do informacije o lokaciji udaljene masovne grobnice, došlo se tokom istrage Tužiteljstva u predmetu za ratne zločine na području Višegrada.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba, kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužiteljstvo BiH došlo je tokom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

Djelatnici iz Posebnog odjela za ratne zločine, tijekom cijelog procesa ekshumacije, bili su prisutni na lokaciji, te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba, koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba, moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

Predstavnici Tužiteljstva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realiziraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjoj razini realizira se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima diljem BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva.

NEMA KOMENTARA