Hrane ima, nema mjesta panici

Radiosarajevo.ba
Hrane ima, nema mjesta panici


Vijest da Sarajevu prijeti nestašica hrane čista je dezinformacija. Nije tačno da je Sarajevo pred nestašicom prehrambenih proizvoda i takvim se informacijama samo ide na ruku švercerima i crnom tržištu koje jedva dočeka da po budžacima diže cijene, izjavio je za portal Radio Sarajevo profesor Meho Mujatić, iz Udruženja za zaštitu potrošača PUTOKAZ.

Ovo Udruženje, poručio je Mujatić, želi „obavijestiti Sarajlije da ne nasjedaju na provokacije te da prehrambene proiozvode kupuju u onoj mjeri koje im redovna potreba nameće“. Mujatić je dodao da se nepotrebna panika, na temeljima ekskluziviteta, ne treba stvarati, jer „sve to ide na štetu građana“.

Igra na kartu straha

„Sarajlije, koje su posljednji rat proveli ovdje u gradu, u svojevrsnom 'logoru', znaju šta je nestašica i šta znači kad se nema i većina u sebi nosi strah zbog nestašice. Čini mi se da pojedini mediji igraju na tu kartu jer im takve informacije prolaze samo ovdje. Sjetimo se priče o nestašici ulja u Sarajevu, nakon čega su cijene ovog proizvoda zaista porasle: svi ostali bh. gradovi pitali su se šta se to dešava sa uljem u Sarajevu“, kazao je on.

Ukoliko neko i primijeti da trgovci nesrazmjerno povećavaju cijene, Mujatić poziva da se obrate Udruženju na broj telefona 033 664 844.

Kontakt-podaci udruženja potrošača u Federaciji BiH

Ipak, naglasio je Mujatić, ukoliko bi došlo do pogoršanja vremenskih prilika, ne može se isključiti nestašica određenih prehrambenih proizvoda. No, o tom treba razmišljati „tek ako vidimo da se situacija ne samo u gradu, već i zemlji znatno pogoršava, što trenutno zaista nije slučaj“, Mujatićeve su riječi.

Grupa proizvoda za koju su mediji upozorili da bi mogla nestati jesu mliječni proizvodi.

Direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić za portal Radio Sarajevo kaže da njegova kompanija od jučer radi u punom kapacitetu, mlijeko se otkupljuje od svih 300 mljekara u KS, skladište se inače sporije praznilo (razlog je zabrana kretanja većih vozila na cestama FBIH, koja od danas nije više na snazi, op. a.), a već je od jučer situacija u potpunosti normalizovana. Probleme su imali, rekao nam je Fakić, proteklog vikenda, kada nisu radili subotu i nedjelju. Na pitanje da li će Sarajevo ostati bez mliječnih proizvoda, Fakić odgovara:

„Ne mogu predvidjeti vremenske uslove, ali zasad je sve stabilno“.

Portal Radio Sarajevo kontaktirao je kompaniju Meggle gdje su nam rekli da se, nakon deset dana otežavajuće situacije, danas sve polako smiruje, a robe ima sasvim dovoljno na stanju. Također, rekla nam je Jadranka Penava iz ove kompanije, od jučer su kamioni iz bihaćke fabrike polako krenuli prema svim pravcima u državi i, iako voze otežano, stižu do svojih destinacija.

Kontaktirali smo danas i tri velika trgovca u Sarajevu. Adnan Hadžihasanović, iz PR agencije Pristop, kazao nam je da su prodajni marketi Mercator Centara i DP marketa uredno snabdijeveni životnim namirnicama. Nemamo zasad problema ni u skladištima, ustvrdio je Hadžihasanović i naglasio da Mercator neće dizati cijene.

Robot i Interex mirni

Od Svetlane Maksimović iz marketinške službe Robota doznajemo da su svi objekti uredno opskrbljeni, a čak su bili uključeni i u akciju donacije prehrambenih artikala za građane ugroženih dijelova Mostara. Na pitanje da li će dizati cijene, rekli su: „nema govora - mi čak nastavljamo sa našim akcijama, te smo i za ovaj vikend neke artikle snizili“.

Isto je i u Interexu, Armin Šabanadžović poručio je kako oni ne očekuju nestašicu, a danas im je šleperima stiglo brašno i ulje – to je ujedno bio i odgovor na naše pitanje da li će cijene u njihovim prodajnim objektima rasti. Otežano jeste bilo, kazao je on, ali nema mjesta panici.

Kontaktirali smo i Konzum, ali nam još uvijek nisu odgovorili.

Također, ekipa portala Radio Sarajevo jutros je posjetila i nekoliko manjih prodavnica na Grbavici, Otoci, Marijin Dvoru, užem centru Sarajeva... Na policama ništa od osnovnih namirnica nije nedostajalo – jedino što nema banana, a jedna od prodavačica na naše pitanje o nestašici, rekla je: i kad je sve uredu, stvaraju se izmišljeni problemi, stvarno ne znam šta je ovom narodu...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije