Hota-Muminović: Očekujemo povratak učenika u školske klupe u punom broju

2
Radiosarajevo.ba
Hota-Muminović: Očekujemo povratak učenika u školske klupe u punom broju
Press KS / Odluka o modelu nastave u KS

Organizacija početka školske godine bila je tema današnjeg sastanka ministrice Naide Hota-Muminović sa predstavnicima direktora osnovnih i srednjih škola, sindikata i Vijeća roditelja. Sastanku je prisustvovala doktorica Amra Junuzović-Kaljić.

“Podržavamo povratak svih učenika u školske klupe u punom broju. Skrećemo pažnju na zastarjele Preporuke za škole i Preporuke za vrtiće, koje je prije godinu dana donio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, i to za prošlu školsku godinu, a koje je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine posljednjim Naredbama nametnula obavezujuće", istakla je Hota-Muminović.

Izjavila je kako te preporuke zadaju limitirajući okvir unutar kojeg nema mogućnosti izbora o modelu nastave. Te preporuke propisuju fizički razmak od dva metra između djece, maksimalan broj učenika je 15 u jednom odjeljenju i drugo.

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Ambasada Irana u BiH: "Izjava ambasadora je pogrešno shvaćena, genocid se osuđuje uvijek i svugdje"

Odluka o modelu nastave u KS  - undefined

Press KS: Odluka o modelu nastave u KS

"Zahtijevamo da se Preporuke revidiraju ili stave van snage. Zahtijevamo da se restriktivnije mjere primjenjuju jednako u svim drugim sferama svakodnevnog života. U narednom periodu očekujemo potpuno ispunjenje standarda kvaliteta izvođenja nastave i dodatna ulaganja u tehničko opremanje škola”, zajednički su i usaglašeni stavovi svih aktera današnjeg sastanka", dodala je Hota-Muminović.

Naglasili su i kako očekuju da će se režim javnog gradskog saobraćaja prilagoditi povećanju broja putnika sa početkom školske godine.

“Škole su spremne za početak školske godine”, zaključeno je ovom prilikom.

Odluka o modelu nastave u KS  - undefined

Press KS: Odluka o modelu nastave u KS

Ministrica Hota-Muminović je kazala kako su ove zastarjele preporuke rezultat nepostojanja ministra za obrazovanje u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kao i postojanje različitih modela odvijanja nastave u kantonima, što sa epidemiološkog aspekta jeste moguće, ali nije moguće imajući u vidu da kantonalni krizni štabovi i kantonalne vlade ne mogu donositi labavije mjere, već samo strožije mjere od onih koje se usvajaju na Vladi FBiH.

“Na terenu na nivou Federacije nedostaje nam ažuriranje i koordinacija”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Najavila je za sutra obavljanje završnih konsultacija sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo KS.

“Nakon svega ovoga, Vlada KS će razmatrati sve mjere, te će odluka o modelu nastave biti donesena u četvrtak popodne”, precizirala je ministrica Hota-Muminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije