Hodžić: Drugi korpus bio je snaga u koju su svi građani s povjerenjem gledali

2
Fena
Hodžić: Drugi korpus bio je snaga u koju su svi građani s povjerenjem gledali
Arhiv / Drugi korpus Armije RBiH

Povodom godišnjice osnivanja 2. korpusa Armije Republike Bosni i Hercegovine, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upućuje čestitku svim bivšim pripadnicima II korpusa Armije Republike BiH, kao i pripadnicima II pješadijskog rendžerskog puka OS BiH Oružanih snaga BiH koji baštine tradiciju II korpusa.

"Svim pripadnicima II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali i svim građanima Tuzlanskog kantona upućujem čestitke povodom godišnjice formiranja II korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, korpusa koji je u krvavom odbrambeno-oslobodilačkom ratu dao nemjerljiv doprinos odbrani države Bosne i Hercegovine. Drugi korpus je bio snaga u koju su svi građani sjeveroistočne Bosne s povjerenjem gledali i niti jednog momenta ne smijemo zaboraviti da smo danas u prilici graditi Bosnu i Hercegovinu zahvaljujući svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, među kojima su i pripadnici II korpusa", navodi Hodžić u čestitki.

S posebnim pijetetom, kako je dodao, danas se sjećamo i poginulih pripadnika 2. korpusa Armije Republike BiH. Oni su u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrjednije, svoje živote.

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

Izrael izveo napad na Iran: Raketama zahvatili grad koji je blizu nuklearnih postrojenja

"Ovo je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim porodicama i opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili", poručuje premijer TK u čestitki.

Drugi korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH. Imao je sjedište u Tuzli.

Zona odgovornosti 2. Korpusa bile su općine: Banovići, Bijeljina, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bratunac, Brčko, Derventa, Doboj, Gračanica, Gradačac, Kalesija, Kladanj, Lopare, Lukavac, Maglaj, Modriča, Odžak, Orašje, Srebrenica, Srebrenik, Teslić, Tešanj, Tuzla, Šekovići, Ugljevik, Vlasenica, Zvornik i Živinice.

Naredbom Komandanta Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH, od 29. septembra 1992. godine, Komanda Okružnog štaba TO Tuzla (OkŠTO) prerasta u Komandu 2. korpusa sa sjedištem u Tuzli. Za komandanta je imenovan Željko Knez. A za načelnika Štaba, Hazim Šadić, koji krajem februara 1993. godine postaje i komandant 2. korpusa.

Do kraja 1992. godine, u najžešćim borbenim djestvima, upostavljena je čvrsta odbrana slobodne teritorije i stvoreni su uvjeti za značajniji manevar jedinica, odnosno postepeni prelazak iz defanzive u aktivnu fazu vođenja borbenih djejstava, posebno na Posavskom i Majevičkom ratištu. Zbog sukoba koji su izbili između jedinica Armije RBiH i postrojbi HVO u Srednjoj Bosni i u Hercegovini došlo je do blokade puteva, što je za posljedicu imalo prekid snadbijevanja oružjem, MTS, hranom, odjećom sanitetskim materijalom i dr. Zavladala je nezapamćena glad.

Dana 19. novembra 1994. godine naredbom Predsjedništva RBiH, za komandanta 2. korpusa postavljen je brigadir, Sead Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije