Hoćemo li uspjeti srušiti belgijski rekord?

Radiosarajevo.ba
Hoćemo li uspjeti srušiti belgijski rekord?


Nakon 540 dana bez centralne, državne vlade, danas je Elio di Rupo, belgijski socijalist, zajedno sa 12 ministara, položio zakletvu. Time Bosna i Hercegovina ima veće šanse da sa svojih 430 dana obori belgijski rekord, jer su sve manje šanse da se šest političkih stranaka dogovori oko formiranja Vijeća ministara.

Di Rupo (60) prvi se zakleo na "vjernost kralju, poslušnost ustavu i zakonima belgijskog naroda" na tri nacionalna jezika, francuskom, holandskom i njemačkom, što su direktno prenosile belgijske televizije.

Belgijski kralj Albert II imenovao socijalistu Elia di Rupa za novog premijera, a agencije su prenijele da bi nova vlada u utorak trebalo da položi zakletvu.

Kralj, na sugestiju Di Rupa, odobrio je vladu od 12 ministara i šest državnih sekretara, koji će preuzeti dužnost od prelazne vlade Yvesa Leterma.

Ministar finansija Didier Reynders predvodit će ministarstvo vanjskih poslova dok će šef diplomatije Steven Vanackere preuzeti ministarstvo finansija, prenose agencije.  

Elio di Rupo je prvi belgijski premijer s francuskog govornog područja za posljednjih 30 godina i prvi ljevičarski predsjednik vlade od 1974. godine, kao i prvi sin imigranata i prvi otvoreni homoseksualac na mjestu premijera Belgije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije