Hoćemo li konačno dobiti jedinstvene COVID potvrde za BiH

1
Radiosarajevo.ba
Hoćemo li konačno dobiti jedinstvene COVID potvrde za BiH
Foto: Pixabay / Ilustracija/COVID potvrde

U Sarajevu je danas održana jedanaesta Ministarska konferencija za oblast zdravstva na kojoj je razgovarano o dosadašnjem radu.

Dogovorene su aktivnosti za buduće razdoblje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

"Težište konferencije je bilo na uvođenju digitalnih COVID potvrda za stanovnike BiH u skladu sa europskim zahtjevima. S ciljem realiziranja Zaključka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u okviru svojih nadležnosti identificiralo Agenciju za identifikacijske dokumente – IDDEEA, za poslove tehničkog održavanja jedinstvene tačke razmjene podataka digitalnih COVID potvrda BiH sa Europskom unijom", saopćeno je.

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Ističe se da je dogovoreno da će se u idućih sedam dana uspostaviti koordinacijsko tijelo koje će na principu konsenzusa upravljati procesom uspostavljanja, upravljanja i održavanja jedinstvene točke razmjene podataka za Bosnu i Hercegovinu te će pripremiti protokol o implementaciji. Koordinacijsko tijelo čine nadležne institucije na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo civilnih poslova će organizirati sastanak sa predstavnicima nadležnih institucija na kojem će im biti predstavljena tehnička rješenja.

"Na ministarskoj konferenciji također je razmatrana i prihvaćena informacija o realizaciji COVAX ugovora i konstatirano je da dosadašnja realizacija sa GAVI-jem nije zadovoljavajuća, te je potrebno pripremiti zajedničku platformu za pregovore sa GAVI-em o daljnjoj saradnji", zaključeno je u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije