Hoće li u ovom dijelu BiH poskupjeti obuka za vozače?

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li u ovom dijelu BiH poskupjeti obuka za vozače?
Foto: RAS Srbija / Predloženo poskupljenje za obuke vozača

Nadležne institucije u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS neće dati zeleno svjetlo novom cjenovniku za polaganje vozačkog ispita koji je kreiralo i predložilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH jer bi, ukoliko bi dokument bio usvojen, obuka za vozače duplo poskupjela.

Prema Prednacrtu odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila, kandidati bi čas obuke za B kategoriju umjesto sadašnjih 15 KM plaćali 23.38 KM bez PDV-a.

Prema istom dokumentu, predložene minimalne cijene nastavnog časa za A kategoriju iznose 28.06 maraka, za C 46.76 KM, dok bi čas za D kategoriju koštao 70.14 KM.

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

U Ministarstvu komunikacija BiH ranije su istakli da je Prednacrt odluke još u fazi radnog materijala, te da iznos cijena koje će u konačnici biti predložene tek treba da bude utvrđen uz konsultacije sa svim relevantnim učesnicima procesa.

Naglasili su da su dokument dostavili na mišljenje nadležnim ministarstvima obrazovanja, nakon čega će biti sprovedene javne konsultacije.

Nesvakidašnja scena na polaganju vozačkog ispita: "Marš napolje, magarac"

Nesvakidašnja scena na polaganju vozačkog ispita: "Marš napolje, magarac"

U Zavodu za obrazovanje odraslih RS-a odnosno Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, kojima je dokument dostavljen na mišljenje, ističu da nisu saglasni sa dostavljenim prijedlogom o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja za vozače motornih vozila.

"Evidentno je da su predložene cijene za osposobljavanje vozača, u odnosu na sadašnje, neopravdano visoke te da pogoduju isključivo interesima auto-škola. U drugim oblastima obrazovanja nisu propisane cijene i pružaoci tih usluga formiraju samostalno cjenovnike na slobodnom tržištu", rekli su u resornom ministarstvu.

Dok je učila voziti automobil udarila instruktora vožnje i pri tome ga usmrtila

Dok je učila voziti automobil udarila instruktora vožnje i pri tome ga usmrtila

Dodaju da Savjet ministara BiH prilikom donošenja odluke može regulisati isključivo minimalne budžetske elemente vrijednosti nastavnog časa, bez izražavanja njihove vrijednosti.

"Auto-škole formiraju cijene na osnovu predviđenih elemenata u zavisnosti od svakog konkretnog slučaja kao što su troškovi rada koji nisu isti za sve zaposlene, troškovi rada vozila koji zavise od karakteristika automobila i zajednički troškovi koji se znatno razlikuju u svakoj jedinici lokalne samouprave", dodali su u Zavodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije