Medicinari će se danas povući s trijažnih punktova: Šta dalje slijedi?

E. M.
Medicinari će se danas povući s trijažnih punktova: Šta dalje slijedi?
Foto: EPA-EFE / Trijaža, Opća bolnica

Približno tri i po hiljade medicinara, članova Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo danas stupaju u generalni štrajk. 

Oni će se povući s trijažnih punktova i na taj način nastaviti s generalnim štrajkom tokom kojeg će primati samo životno ugrožene pacijente. 

Kako nam je rekao prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata, medicinari će od danas svako jutro od 10.30 do 11 sati izlaziti ispred svojih zdravstvenih ustanova dok sa Vladom Kantona Sarajevo ne postignu dogovor o potpisivanju Granskog kolektivnog ugovora na koji čekaju od februara prošle godine.

"Ovo je bio neki trenutak kad smo morali reagovati. Ove koalicije se stalno spajaju i razdvajaju pa je ovo trenutak da s nekom normalnom, razumnom Vladom ovo završimo. Pustiti da ovo dalje traje znači jednu totalnu neozbiljnost vlasti. Ako tako maltretirate zdravstvo kako ćete onda neke druge grane maltretirati", kazao je za Radiosarajevo.ba Selimić.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu KS u generalnom štrajku je od 2. septembra prošle godine, ali su, navodi Selimić, cijelo vrijeme obavljali više od 80 posto svog poslakako građani ne bi ispaštali. 

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo donio odluku o izlasku na mirne proteste koji su najavljeni za četvrtak u 12 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. 

Na ovaj korak odlučili su se, kako je rekao Selimić, zbog neodlučnosti Marija Nenadića, premijera Vlade KS, da se riješi njihov problem. 

Podsjetio je kako je Sindikat sa predsjedavajućim Skupštine KS, Mirzom Čelikom, u martu dogovorio rješavanje problema radnika u zdravstvu, ali se sve zadržalo na tome. 

"Nažalost, izbila je epidemija. Sve smo ispregovarali, jedino je ostalo da premijer na Vladi kaže "Da" po receptu kako je to učinio njegov prethodnik Edin Forto kada je sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS potpisao strukovni kolektivni ugovor i to predao Zavodu zdravstvenog osiguranja KS na finansiranje, nakon čega je nova Vlada u martu na Skupštini izvršila rebalans finansija Zavoda. To isto očekujemo i od Nenadića, ali on očigledno nešto čeka. “Šestorka” nas je izvarala, ali sa ovom Vladom imamo korektne odnose od samog početka", naglasio je Selimić. 

Na pitanje kako će to uticati na pacijente, on je istakao kako se nada da će brzo dobiti ono što traže i da građani neće ispaštati.

 "Trudit ćemo se da pacijenti što manje osjete ovo jer su pacijenti ti koji nas plaćaju. Toga moraju biti svjesni i ljudi iz vlasti. Prošla vlast nije bilo toga svjesna. Mislim da ovo možemo završiti u narednih par dana da pacijenti ništa ne osjete", poručio je Selimić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije