Hoće li SDA imati kongres ili konvenciju?

Radiosarajevo.ba
Hoće li SDA imati kongres ili konvenciju?


Na sjednici Kolegija Stranke demokratske akcije koja je održana jučer, 15. januara, u Sarajevu, većinom glasova odlučeno je da Kolegij sugerira Predsjedništvu te stranke usvajanje inicijative o odgađanju 6. redovnog kongresa SDA.

Odluci je prethodilo izlaganje predsjednika SDA Sulejmana Tihića i opsežna diskusija u kojoj su izneseni brojni argumenti i sagledana aktuelna društveno-politička situacija.

“Kongres bi trebao biti održan u maju, a ukoliko bude odgođen novi termin će najvjerovatnije biti poslije općih izbora 2014”, izjavio je za agenciju Fena portparol SDA Erdal Selmanović.

Sjednica Predsjedništva SDA zakazana je za danas u Sarajevu.

Podsjećanja radi, Tihić već izvjesno vrijeme lobira za odgodu ovog kongresa, te su članovi priklonjeni ovoj ideji jučer preglasali Bakira Izetbegovića, Halida Genjca i Senada Šepića, koji traže održavanje Kongresa.

Izetbegović je sinoć, nakon sjednice Kolegija, poručio kako je glavni i osnovni motiv za odgodu Kongresa bilo to “da se izbjegne razjedinjavanje u SDA i sačuva sloga".  

“Ona na ovakav način neće biti sačuvana, jer je veća polovina članova protiv odgađanja Kongresa i mislim da bi trebalo da se potvrdi ono što je Predsjedništvo stranke već kazalo, da nema pravih elemenata za odgađanje Kongresa”, rekao je Izetbegović u izjavi za FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije