Hoće li Općinsko vijeće Hadžići spriječiti devastaciju još jedne rijeke?

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li Općinsko vijeće Hadžići spriječiti devastaciju još jedne rijeke?
Foto: Ilustracija / Autori ilustracije su iz koalicije za zaštitu rijeka

Na 19. sjednici Općinskog vijeća Hadžići na dnevnom redu sutra će se naći i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti za izgradnju male hidroelektrane (mHE) "Toplice 3" na rijeci Lepenici. Aktivisti apeluju na vijećnike da budu odgovorni i da se svrstaju se na stranu prirode i građana koji su ih birali te jednoglasnim "protiv" ostanu zapamćeni kao saziv Općinskog vijeća Hadžići koji je spriječio devastaciju još jedne rijeke.

Kako navode iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT ovako koncipiran prijedlog odluke je školski primjer pogodovanja kontroverznim investitorima malih hidroelektrana i isti jednostavno ne smije proći.

Napominju da je 7. jula tekuće godine usvojen Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa zabranu izdavanja energetskih saglasnosti za nove male hidroelektrane, odnosno praktično zabranu planiranja i izgradnje novih mHE.

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Tužilaštvo BiH objavilo nove detalje: Edin Gačanin Tito planirao kupiti helikopter

Aarhus centar pokreće apelaciju pred Ustavnim sudom BiH zbog odluke Ustavnog suda RS

Aarhus centar pokreće apelaciju pred Ustavnim sudom BiH zbog odluke Ustavnog suda RS

"Usvojivši ovo zakonsko rješenje u četiri čitanja, poslanici Predstavničkog doma i delegati Doma naroda Parlamenta FBiH nedvosmisleno su iskazali jasan stav "Protiv" izgradnje ovih štetnih elektroenergetskih objekata, koje u ukupnoj proizvodnji električne energije u Bosni i Hercegovini učestvuju s tek nešto više od mizernih 2%, pri tome nanoseći ogromnu ekološku štetu", naveli su. 

Prethodno je Vlada Federacije BiH kreirala spomenuti prijedlog zakonskih dopuna, dok su resorna ministarstva usvojila više pravilnika, a sve s ciljem zabrane izgradnje novih, odnosno dovođenja u red rada izgrađenih malih hidroelektrana (ukupno 70-ak u FBiH).

Naglašavaju kako su predsjednici i ostali visokopozicionirani kadrovi svih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Hadžiću u svojim javnim istupima ukazali na nužnost zabrane izgradnje mHE, koje su nanijele nepopravljivu štetu desetinama pitkih bh. rijeka.

"U konkretnom slučaju, Odluka predviđa poklanjanje državnog zemljišta privatnom investitoru za potrebe izgradnje male hidroelektrane. Nije u pitanju koncesija, već poklon. Objašnjenje je i više nego logično: Da bi se izbjeglo da o koncesiji odlučuje Vlada FBiH (prema članu 6. federalnog Zakona o koncesijama - Vlada Federacije odlučuje o dodjeli koncesije za korištenje vodotoka i drugih voda na prostoru ili od interesa za dva ili više kantona) jer bi se gradnja ove mHE trebala desiti na prostoru dva kantona, predlagači ovim potezom nastoje privatniku praktično pokloniti državno zemljište. Naišli smo i vidjeli desetine pogodovanja investitorima, ali ovo što se pokušava progurati kroz OV Hadžići je pravi presedan i previše čak i za oblast unosnih biznisa zvanih male hidroelektrane", saopćili su.

Podsjećaju da je kontroverzna odluka bila je i na dnevnom redu sjednice održane 7. jula tekuće godine, ali je tada povučena.

U prijedlogu predmetne odluke jasno je bilo naznačeno da se radi o davanju saglasnosti za dodjelu koncesije za izgradnju mHE "Toplice 3".

Međutim, sada je formulacija potpuno drugačija, iako se radi o istom slučaju - privatnom investitoru daje se saglasnost za potapanje dijela teritorije Općine Hadžići za potrebe izgradnje mHE "Toplice 3".

"Investitor je napravio previd i tek u kasnoj fazi uočio da se dio akumulacije mHE "Lepenica 3", u dužini od oko 300 metara, nalazi i na teritoriji općine Hadžići, što znači da OV Hadžići ima potpuno pravo da obori ovu odluku, što neće proizvesti nikakve štetne posljedice po lokalnu zajednicu. Naprotiv, odbijanje ovog zahtjeva zaštitit će interese Hadžića i okolnih općina. Općina vijeća Kreševa i Kiseljaka već su usvojila odluke i zaključke kojima se protivi realizaciji novih projekata izgradnje malih hidroelektrana", naveli su iz Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije