Hoće li novi Statut grada po volji HDZ-a dodatno podijeliti Mostar: "Razgraničenje po ratnoj liniji"

5
L. M.
Hoće li novi Statut grada po volji HDZ-a dodatno podijeliti Mostar: "Razgraničenje po ratnoj liniji"
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Stari most u Mostaru / Ilustracija

Nakon dvije godine od izbora u Mostaru, na red je došlo pitanje izmjene i usvajanja Statuta Grada Mostara, iako je pred odbornike stavljeno kao prioritet. 

Sjednica je zakazana za četvrtak, 23. februara, a na dnevnom redu je i Odluka o usvajanju Statuta Grada Mostara koju je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown i Odluka o usvajanju izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara. 

Trenutni Statut je 2004. nametnuo Ashdown i do sada u Mostaru nikada nije Statut usvojen u demokratskoj proceduri. Uz to, Ustavni je sud Bosne i Hercegovine proglasio četiri člana tog Statuta neustavnim, zbog čega je i nužna izmjena te usvajanje novog. 

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Nermin Nikšić: Mi kao pravi štreberi odradili svoj dio posla i spremili prijedlog Izbornog zakona

Usvajanje Statuta je jedna od tri ključne stavke Mostarskog sporazuma (sporazum potpisan 2020. godine između HDZ-a i SDA o održavanju izbora u Mostaru op.a).

Prijedlog Statuta dao je i HDZ u kojem se kaže da Grad Mostar čini šest gradskih područja: Gradsko područje Sjever, Gradsko područje Stari grad, Gradsko područje Jugoistok, Gradsko područje Jug, Gradsko područje Jugozapad, Gradsko područje Zapad.

HDZ predlaže da za svako od šest gradskih područja, Grad uspostavlja Urede - Podružnice Gradske uprave radi boljeg pružanja usluga svim građanima.

Andrej Plenković došao na zasjedanje Čovićevog HNS-a: 'Trebamo funkcionalnu, skladnu BiH'

Andrej Plenković došao na zasjedanje Čovićevog HNS-a: 'Trebamo funkcionalnu, skladnu BiH'

"Za svako od Gradskih područja uspostavlja se po jedna komisija Gradskog vijeća za gradsko područje. U sastav svake komisije Gradskog vijeća za gradska područja ulaze gradski vijećnici izabrani sa teritorije pripadajućeg
gradskog područja na osnovu Člana 17. stav 1. ovog Statuta, uz predsjednika vijeća mjesnih zajednica kao člana bez prava glasa s teritorije pripadajućeg gradskog područja", navodi se u prijedlogu koji je uputio HDZ.

Kako dalje objašnjavaju, članovi Komisije gradskog područja biraju između sebe na konstituirajućoj sjednici predsjednika koji dužnost može obavljati profesionalno, o čemu će poseban akt donijeti gradsko vijeće. 

Vijećnica Naše stranke u Gradskom Vijeću Mostara Irma Baralija kazala je kako bi "sutrašnja sjednica Vijeća bi mogla biti historijska, ako se usvoji Statut".

"S obzirom da je HDZ izgleda odustao od "Mostarskog sporazuma" koji su potpisali sa SDA 2020. godine, uputili su novi prijedlog Statuta.

U novom HDZ prijedlogu nalazi se i ova ideja (član 38) uvođenja dvije nove komisije/povjerenstva, koje bi služile kao neki vid "nad-komisija" nad već postojećim komisijama gradskih područja.

Ne vidim nikakvu svrhu ove ideje sem da dodatno podijeli grad po ratnoj liniji razgraničenja, što je nedopustivo. Bit će zanimljivo vidjeti ko će im sutra podržati ovaj prijedlog", kazala je Baralija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije