Hoće li danas biti usvojen prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona ili će reagovati Schmidt?

5
L. M.
Hoće li danas biti usvojen prijedlog SDA o izmjenama Izbornog zakona ili će reagovati Schmidt?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma / Arhiv

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će održana danas u 10 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda - izmjene Izbornog zakona BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru uputila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Predlagači su zastupnici SDA: Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Heroj odbrane Sarajeva i bivši igrač s Koševa: Na današnji dan ubijen je Želimir Vidović Keli

Heroj odbrane Sarajeva i bivši igrač s Koševa: Na današnji dan ubijen je Želimir Vidović Keli

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH ukoliko ih ne usvoji Parlamentarna skupština BiH, SDA je predložila izmjene, a podršku su najavili zastupnici opozicije iz bh. entiteta RS, ali i iz stranaka Trojke.

Izmjene koje SDA predlaže su, manje-više, u skladu s onim što je Schmidt tražio, a to je integracija izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija kako bi bile spriječene eventualne izborne prevare, a u obrazloženju navode da je ovo jedan od prioriteta za članstvo BiH u Europskoj uniji. 

Međutim, teško je očekivati da će ove izmjene podržati zastupnici HDZ-a jer ne predviđaju izmjene po pitanju izbora člana Predsjedništva BiH, dok HDZ zagovara tzv. 'legitimno predstavljanje'.

Kakve izmjene Izbornog zakona BiH predlaže SDA i hoće li dobiti podršku većine?

Kakve izmjene Izbornog zakona BiH predlaže SDA i hoće li dobiti podršku većine?

SDA predlaže elektronsko brojanje glasačkih listića i elektronsku identifikaciju birača, a prema njihovom prijedlogu, potpuna promjena počet će na Općim izborima u BiH 2026. godine.

Tako SDA predlaže "primjenu izborne tehnologije na biračkom mjestu i centrima za brojanje tj. opreme za elektronsko brojanje glasačkih listića-optičkih skenera glasačkih listića, elektronske identifikacije glasača tj. čitača otisaka prstiju, sigurnosnih kamera i druge odgovarajuće tehničke opreme i izbornog materijala za izbore na svim nivoima vlasti u BiH".

Ukoliko bi ovaj prijedlog zakona bio usvojen, sigurnosne kamere bile bi na biračkim mjestima i u centrima za brojanje.

Uvodi se i zabrana vođenja preuranjene izborne kampanje u medijima i putem društvenih mreža, što ne uključuje zvanične skupove političkih stranaka koji nisu vid kampanje. Također, SDA traži ravnomjernu promociju oba spola na skupovima i u medijskim istupima.

Više o ovoj temi možete pročitati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije