HNS se obratio SDA: Imate historijsku priliku da podržite izmjene Izbornog zakona

Fena
HNS se obratio SDA: Imate historijsku priliku da podržite izmjene Izbornog zakona

Hrvatski narodni sabor (HNS) traži da Stranka demokratske akcije (SDA) prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to "utkano u temeljima Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, te da podrži izmjene Izbornog zakona BiH što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama".

HNS naglašava kako se moraju naći rješenja koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda te ističu kako se ukazala historijska prilika za SDA da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani historije i podrži izmjene Izbornog zakona BiH.

"Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH s političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali privredu i svima u BiH osigurali bolje uvjete za život", priopćili su iz HNS-a.

Napominju kako HNS izbornom voljom i legitimitetom, koji mu je ukazan na proteklim izborima, vodi politiku dijaloga te gradi odnose s legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH, tražeći i nudeći rješenja kako bi se dogovorili oko ključnih problema u BiH.

"HNS će nastavit rješavati probleme i krize koje uvijek drugi potaknu, kao iskreni predvodnik politike dijaloga, dogovora i pravednih rješenja u Bosni i Hercegovini", navodi se u priopćenju.

Kroz buduće demokratsko sazrijevanje politika i društva i dugoročne vizije međusobnog uvažavanja i razvoja, koju moraju skupa usuglasiti sva tri konstutivna naroda u Bosni i Hercegovni, HNS poziva na smirivanje napetosti i spriječavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine, navodi Ured za informiranje HNS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije