HNS protiv smjene u HT-u

Radiosarajevo.ba
HNS protiv smjene u HT-u

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH oglasio se priopćenjem za javnost u povodu jučerašnje odluke Federalne vlade  kojom se daje suglasnost Nadzornom odboru HT-a d.d. Mostar za razrješenje predsjednika Uprave tog poduzeća Vilima Primorca i imenovanje v.d. predsjednika Uprave Stipe Prlića.
 
 U HNS-u BiH drže  kako je ta odluka Vlade FBiH o davanju suglasnosti za razrješenje/imenovanje donijeta mimo zakonske procedure i bez obrazloženja o davanju suglasnosti za razrješenje Vilima Primorca s funkcije predsjednika Uprave HT Mostar.
 
 "Zakon o javnim poduzećima u FBiH kao i Zakon o gospodarskim društvima u FBiH jasno propisuje kako se postupak izbora imenovanja i razrješenja  Uprave utvrđuje Statutom društva", navodi se u priopćenju.
 
 Navodi se i to kako je Vilim Primorac za predsjednika Uprave-direktora imenovan na sjednici Nadzornog odbora koja je održana  27.siječnja 2011. godine. Odluka je notarski obrađena i dostavljena Općinskom sudu Mostar radi upisa u sudski registar, temeljem koje je i izvršen upis u sudski registar svih članova Uprave pa i predsjednika Uprave HT Mostar.
 
 "(...) U vrijeme imenovanja  predsjednika Uprave Vilima Primorca, Uredba o vršenju ovlasti organa FBiH u gospodarskim društvima sa sudjelovanjem državnog kapitala, na koju se poziva Vlada, prestala se primjenjivati na društva s državnim kapitalom pri izboru i imenovanju Uprave, a sve po osnovi Izmjena te uredbe i Izmjena Zakona o gospodarskim društvima,  čime je općenito prestala primjena ovlasti Vlade iz Uredbe pri izboru Uprave društva s državnim kapitalom", navodi se u priopćenju.
 
 U njemu se dodao kako je, u obrazloženju prethodne suglasnosti Vlade FBiH Nadzornom odboru JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar za razrješenje Vilima Primorca s mjesta predsjednika Uprave, navedeno da Nadzorni odbor nije imao suglasnost Vlade FBiH za njegovo imenovanje.
 
 Kako spomenuta uredba Vlade u vrijeme imenovanja Vilima Primorca za predsjednika Uprave nije propisivala obvezu pribavljanja bilo kakve suglasnost Vlade za imenovanje Uprave, onda otpada opravdanost danog obrazloženja.
  
 "U svezi navoda da je imenovani predsjednik uprave - direktor u vrijeme imenovanja bio u sukobu interesa, uputili bi na činjenicu da se sukob interesa sagledava u okviru Zakona o sukobu interesa u organima vlasti F BiH, odnosno Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, a svodi se na ograničavanje političke vlasti, tako da u Upravu javnog poduzeća ne mogu biti imenovane osobe koje vrše funkciju u političkim strankama, a zakoni nemaju primjenu u obrnutom slučaju", navodi se u priopćenju.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije