HNS: Lagumdžija je predstavnik nabijača na kolac!

Radiosarajevo.ba
HNS: Lagumdžija je predstavnik nabijača na kolac!

U nastavku HNS-a se okupljenima obratio predstavnik Vlade Republike Hrvatske, Branko Vukelić, kao specijalni izaslanik premijerke Jadranke Kosor. On je rekao da će Republika Hrvatska uvijek pozdraviti zrelu i odgovornu politiku, koja se neće dati isprovocirati od onih koji samo žele da Hrvati počine neku stratešku grešku.

„Pod vodstvom Tuđmana smo postali svoji na svome. Sjetimo se i danas tih iskustava i neka nam to iskustvo bude vodilja. U RH imamo i političko suglasje da BiH mor biti država u kojoj će hrvati biti ravnopravni.“, zaključio je Vukelić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović da to što je prisutne zastupnike hrvatskog naroda neko spriječio da obnaša vlas ne amnestira od odgovornosti da svjedoče da je Bosna i Hercegovina podjeljena na srpski i bošnjački dio i da su Hrvati u svemu potpuno obespravljeni.

„Juda je pokušao vratiti krvarinu pa se objesio.  Nisu problem oni koji su sada izdali nego oni koji će to tek učiniti.“

Prof. dr. Jakov Pehar je objasnio da da je potrebno da se Hrvati svrstaju u četverokut četverokut koji čini politika, crkva, akademska zajednica i mediji i da efekat i rezultat neće izostati.

„Gospodo, podsjetio bih na filozofsku misao velikog čovjeka fra Didaka Buntića, koji je u svojim zapisima poručio: 'Ko ne voli i ne radi svoju zemlju, znojiće se na tuđoj!'“, poručio je Pehar

Nakon njega se skupu obratio nekadašnji SDP-ovac, a sadašnji klero-desničar i ljubitelj lika i djela Marka Perkovića Thompsona, prof. dr. Zdravko Tomac.

Prof. Zdravko Tomac: „Imenujmo izdajnike!“

Poštovano predsjedništvo, pslaanici i gosti, jako sam uzbuđen zbog onemogućivanja Hrvatima da uđu u Dom naroda Federacije. Bez žrtve i kazne mi ne bismo danas ovdje bili, jer bez žrtve nema ništa. Danas sam ponosan jer vas vidim složne, mislim da je to potrebno hrvatskom anrodu. Mi ne možemo promijeniti tuđe politike, ali možemo svoju, mi moramo kao što je Isus rekao - došao sam na svijet i doneo mač - mi moramo uzeti mač da razdvojimo pravdu od nepravde, domoljube od izdajica. Tuđman je stvorio hrvatsku državu i on će biti najveći u aleji hrvatskih velikana. Vi volite svoj narod, ne mogu se pobjediti oni koji se žele žrtvovati za svoj narod. Za kraj savjet: Imenujmo one koji služe onima koji nas hoće porobiti, koji hoće vladati umjesto nas, prestanimo s njima komunicirati. Komšića svaki Hrvat koji je domoljub treba prestati primati, s njime kotnaktirati. Slaba je pomoć Hrvatske vama, kada nakon izbora on bude primljen kao legalni i legitimni predstavnik hrvatskog naroda. Ovdje sam vidio puno pravaša, dajte se ujedinite i ove pravaše koji su se prodali Lagumdžiji natjerajte na ostavke, a vama gospodine Čović i Ljubić želim puno uspjeha. Ujedinili ste nas ponovo, a mi Hrvati u Hrvatskoj moramo raditi više da vam damo pravu podršku, a ne samo verbalnu.“

Marija Lovrić: „Malo nas je, al' nas ima!“

Marija Lovrić predstavnica  HSP „Ante Starčević“ BiH, koja se predstavila kao pjesnikinja je skupu izrecitirala pjesmu posvećenu HNS-u, koja govori o tome kako će jednu slamčicu s polja vjetar otpuhati, a da će stog sijena odoljeti i oluji.

Ivana Lovrić je ispred Hrvatske seljačke stranke citirala Stjepana Radića, „oca HSS-a“, koji je poručio da je „najveće nasilje voditi politiku bez naroda i protiv naroda“.

Musa: Lagumdžija je predstavnik onih koji su nas nabijali na kolac

Predsjednik HKDU BiH Ivan Musa je u obraćanju okupljenima rekao da „islamsko Sarajevo podržava Miloševićev projekat jedan čovjek jedan glas!“ Predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžiju je cijelo vrijeme nazivao „Zlajoglu Lagumdžija“.

„On radi gore od onih koji su nas osvajali, nabijali na kolac, i haračili od 15. Do 19 stoljeća. Mi se nećemo pokoriti sarajevskoj čaršiji, neće nas staviti u novu Jugoslaviji. Zlajoglu Lagumdžija je predstavnik suvremenih osmanlijskh osvajačkih pohoda!“, rekao je Musa, objasnivši da je Lagumdžija marginalizirao druge bošnjačke opcije, budući da svi Bošnjaci podržavaju unitarizma.

„Mi smo se okupili da kažemo takvim ugnjetačima da ćemo se boriti protiv Zlajoglua i odurnih i ogavnih izdajnika našeg naroda đenerala Budimira i Đapića. Platofrmaši nas prisiljavaju da živimo sa nelegalnošću, uz podršku međunarodnih krugova. Cijela nacija je izbačena iz ustava. Mi moramo kazati da Hrvatski narodni sabor ima ulogu entiteta. I neka zna federalni diktator Zlajoglu Lagumdžija da se hrvatski narod neće predati. HNS poručuje platformašima da koncept jedne nacije neće proći!“, završio je Musa posljednje izlaganje na Hrvatskom narodnom saboru.

Rezolucijom se zahtjeva ustavna reforma

HNS je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da samo temeljita reforma Ustava BiH, koja bi obezbijedila potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju sa više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može da obezbijedi stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

U dokumentu se osuđuje i odbacuje gaženje izborne volje hrvatskog naroda u BiH na posljednjim izborima, na kojima je po drugi put zaredom većinskim bošnjačkim glasovima onemogućen izbor legitimnog hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH.

U rezoluciji se navodi da je nedopustivo, štetno i razarajuće za položaj hrvatskog naroda i sveukupne međuetničke odnose u BiH, a posebno u Federaciji, djelovanje grupe stranaka u FBiH koje su pokušajem dokidanja Doma naroda Parlamenta Federacije, kao ustavne institucije za zaštitu vitalnih interesa konstitutivnih naroda, dovele do uspostavljanja neustavne, nezakonite i za hrvatske narod neprihvatljive vlasti u FBiH.

Zanemarivanje volje hrvatskoga naroda

"Hrvatska izborna i politička volja je na taj način zanemarena i na kraju poništena, što je dovelo do uspostavljanja nezakonite, neustavne i hrvatskom narodu neprihvatljive vlasti u FBiH", navodi se u prijedlogu rezolucije.

U dokumentu se ističe da je štetno suspendovanje ustavnih i zakonitih organa za provođenje slobodnih i demokratskih izbora u BiH, čime je načinjena nenadoknadiva šteta po razvoj demokratskih odnosa, doveden u pitanje ustavni poredak i funkcionisanje pravne države.

"Pozivamo sve političke subjekte u BiH na vraćanje u ustavne zakonske okvire te puno poštivanje većinskog izbornog legitimiteta unutar sva tri konstitutivna naroda. One političke subjekte i pojedince koji su volju svog naroda zanemarili i zatrli, a imaju ambicija i pretenzija da predstavljaju hrvatski narod u BiH, posebno i od srca pozivamo na pokajanje, povratak u okrilje svog naroda te jedinstvo i zajedništvo dok svom narodu nisu načinili još veću, nenadoknadivu štetu", navodi se u predloženoj rezoluciji.

HNS smatra da je na poseban način odgovoran dio institucija međunarodne zajednice u BiH, koje su nepravednim i pristranim djelovanjem jedan od uzroka postojeće demokratske, moralne i ustavno-pravne krize u BiH.

Pravedan odnos prema svim narodima

U rezoluciji se apeluje na predstavnike međunarodne zajednice da zauzmu nepristrasan i pravedan odnos prema svim narodima u BiH i da svoj autoritet i ovlaštenja iskoriste da proces odlučivanja vrate u ustavne i zakonite institucije, te na taj način omoguće poštivanje većinske izborne volje sva tri naroda.

HNS ističe da se svakodnevno nastavlja obespravljivanje hrvatskog naroda.

"Zbog toga Hrvatski narodni sabor smatra da samo temeljita reforma Ustava koja bi obezbijedila potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju zasnovanu na više federalnih jedinica, od kojih bi najmanje jedna bila sa hrvatskom većinom, može da obezbijedi stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH", navodi se u prijedlogu rezolucije.

HNS smatra da su neophodne i ključne za život hrvatskog nacionalnog bića u BiH izmjene Izbornog zakona BiH kojima će se obezbijediti izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u svim tijelima i na svim nivoima vlasti u BiH.

U rezoluciji se navodi da Hrvatski narodni sabor izražava spremnost da na načelima pune ustavne i institucionalne ravnopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda i svim građanima u BiH gradi sigurnu, stabilnu, samoodrživu i evropski orijentisanu BiH.

U rezoluciji HNS obavezuje sve izabrane hrvatske zvaničnike i političke predstavnike na dosljedno poštivanje političke volje hrvatskog naroda BiH, uz puno provođenje dokumenata hrvatskog naroda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije