HNK vlastodršci, najgori u BiH

Radiosarajevo.ba
HNK vlastodršci, najgori u BiH

Predstavljajući šestomjesečni izvještaj o radu institucija vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj (HNŽ) i Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ), glasnogovornica Centara civilnih inicijativa (CCI) Majda Behrem Stojanov kazala je kako su se predstavnici vlasti u tim županijama, umjesto svojim poslom i radom na dobrobit građana, bavili sami sobom te da su rezultati rada vlasti u HNŽ-u već godinama među najskromnijim u BiH, dok bi ZHŽ zbog ogromnih dugovanja mogla proglasiti bankrot.
 
 Po njenim riječima neophodno je uvesti rokove za konstituiranje vlasti te izvanredne izbore kao kaznu za njihovo probijanje s obzirom da se s formiranjem vlasti kasni i po deset mjeseci.  
 
 Govoreći o radu vlasti u HNŽ-u, konzultantica za monitoring u CCI –u Alenka Ban, kazala je kako proces konstruiranja Skupštine HNŽ-a još uvijek, skoro punih deset mjeseci od održanih Općih izbora u BiH nije završen, a vlada te županije još uvijek djeluje u tehničkom mandatu.
 
 Svoj dosadašnji mandat zastupnici novog saziva Skupštine HNŽ-a su uglavnom proveli baveći se pitanjem izbora zastupnika u Dom naroda Parlamenta FBiH i pokušajima izbora rukovodstva Skupštine.
 
 Uz to, prekršili su odredbe Zakona o proračunima FBiH i Poslovnika o radu s obzirom da proračun nije usvoje u zakonskom roku, a o programu rada nitko ni ne govori.
 
 Vlada HNŽ-a koja djeluje u okrnjenom sastavu jer joj nedostaju ministar zdravstva i socijalne skrbi, za pola godine realizira je samo dva zakona, dok su na čekanju neki od najvažnijih zakona za građane, kako što su Zakon o zaštiti obitelji s djecom, Zakon  o socijalnoj skrbi, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i još niz drugih zakona, istaknula je Ban.
 
 Što se tiče ZHŽ-a, skoro deset mjeseci od Općih izbora u BiH, u županiji se strahuje da bi Vlada ZHŽ-a, zbog ogromnih dugovanja, mogla proglasiti bankrot, a proračunski korisnici već najavljuju proteste. Skupština ZHŽ-a još uvijek nije završila proces konstituiranja, dok je vlada do 16. lipnja djelovala u tehničkom mandatu, kazala je Ban.  
 
 Također, ni skupština, ni vlada nemaju kreiran program rada, čime su prekršili odredbe Poslovnika o radu, a zbog kasnog usvajanja proračuna, prekršen je Zakon o proračunu FBiH, bez ikakvih posljedica.
 
 Inače, za pet i pol mjeseci rada u 2011. godini, Vlada ZHŽ u tehničkom mandatu na svojim je zasjedanjima imala samo tri zakona, dva u formi prijedloga i jedan u formi nacrta.   
 
 Kašnjenje u konstituiranju vlasti, kršenje u donošenju proračuna te kršenje u usvajanju programa rada, ukazuje na krajnju neodgovornost političara prema svojim obvezama i građanima ove zemlje, a sve posljedice takvog ponašanja plaćaju građani, smatra Behrem Stojanov.
 
 Po njenom mišljenju skupština koja ne donosi na vrijeme proračun i ugrožava normalno poslovanje zajednice o kojoj treba da se brine treba da bude automatski raspuštena bez mogućnosti njenih zastupnika da se ponovno kandidiraju na narednim izborima.
 
 Zbog svega navedenog u CCI-u smatraju kako problemi u konstituiranju vlasti na svim razinama ukazuju da je potrebno pristupiti izmjenama Izbornog zakona u BiH, čija je nedorečenost, ističu u CCI-u, dovela do dugotrajne blokade institucija vlasti, kao što je slučaj u HNŽ-u.
 
Onog trenutka kada posljedice svoje neodgovornosti i nesposobnosti budu snosili sami političari, a ne građani stvari će se početi mijenjati. Kod nas je politika postala najunosniji posao, za koji, pritom, ne snosite nikakvu odgovornost, a ni posljedice, zaključuju u CCI-u.      

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije