HNK: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Radiosarajevo.ba
HNK: Proglašeno stanje prirodne nesreće

Zbog brojnih požara koji su zadnjih dana izbili na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vlada tog kantona na današnjoj sjednici je usvojila odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće za područje HNK-a.

Ova odluka Vlade HNK-a znači da se u ovakvim uslovima mogu angažirati svi potrebni resursi i da, nakon što se okonča ova elementarna nepogoda, komisije za procjenu šteta mogu izaći na teren i da se pokrene procedura eventualne nadoknade šteta

Po riječima glasnogovornika Vlade Pere Ćire Pavlovića, Vlada je takvu odluku usvojila na prijedlog Štaba Civilne zaštite HNK-a. On je dodao kako je Štab CZ HNK jučer na izvanrednoj sjednici analizirao stanje na području ovog kantona te, imajući u vidu činjenicu da su općine Konjic i Jablanica već proglasile stanje prirodne nesreće, predložilo Vladi  da proglasio i na području HNK takvo stanje.

Pavlović je istaknuo kako su i općine Čitluk i Čapljina danas donijele odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće, javila je novinska agencija Fena.

28 planinara gasi Međuprenjeve


Inače, situacija s požarištima u ovom kantonu, kao i u ostatku FBiH, ne mijenja se. U Jablanici, požari na području sela Glogošnica su pod kontrolom, dok 28 planinara i dobrovoljaca iz podprenjskih sela i Jablanice pokušava lokalizirati požar na Međuprenjevima.

U općini Konjic, stanje na požarom zahvaćenom području u reonu Boračko jezero-Boračka draga-Kiser je relativno dobro. Od ranih jutarnjih sati pripadnici PVP, Šumarstva potpomognuti sa sedam cisterni sa posadama iz Tuzlanskog, Zeničko-Dobojskog i Sarajevskog kantona su na terenu. Od 08.40 sati uključili su se i helikopteri OS BiH i R Turske koji su radili dva sata. Nakon njihovog odlaska nastavljeno je saniranje i osiguravanje požarišta. 



Na području grada Mostara prema informaciji OC CZ grada Mostara i dalje su aktivna dva velika požara koja se nemogu gasiti kopnenim snagama zbog nepristupačnog i dijelom miniranog terena. Prvi požar je na lokalitetu Ruište-Potporim-Humi-Prijevorac, a na drugom kraku tog požara je Zijemlje-Vilino polje-Pločno pa sve do padina Veleža. Jutros u 08.30 sati upućeno je jedno vatrogasno vozilo s posadom na Zijemlje kako bi pomogli radnicima šumarstva u gašenju požara.

Drugi požar je je na lokalitetu Vidova-Glogovo i taj požar radnici PVP gase samo kada dođe na područje koje omogućava gašenje ili do stambenih objekata, jedan krak požara je u pravcu Vidovski Gvozd-Bijela, a drugi krak je od Vidove prema Grabovici, javila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije