Hitno upozorenje za Sarajlije zbog mogućih poplava: "Moramo odmah djelovati"

3
Radiosarajevo.ba
Hitno upozorenje za Sarajlije zbog mogućih poplava: "Moramo odmah djelovati"
Foto: Radiosarajevo.ba / Poplava nakon kiše u Sarajevu

Kantonalna uprava civilne zaštite danas je objavila upozorenje pravnim i fizičkim licima u Sarajevu za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od poplava.

"S obzirom da se za period od 16. do 19. jula ove godine, prema vremenskim prognozama od Federalnog hidrometeorološkog zavoda na području cijele Bosne i Hercegovine očekuju obilnije kišne padavine koje mogu lokalno usloviti bujične poplave i poplave u urbanim sredinama, upozoravamo sva pravna i fizička lica, da ODMAH u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od kišnih padavina.

Ovim će se stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od poplava, a samim tim će se izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno apelujemo na općinske službe civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo da ODMAH stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi bile SPREMNE KAO SNAGE PRVOG ODGOVORA da, u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja, reaguju na potencijalno moguće obilne kišne padavine na području svojih općina", saopćeno je iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije