Hitna sjednica Skupštine: Smijenjen rektor i Upravni odbor Univerziteta

Fena
Hitna sjednica Skupštine: Smijenjen rektor i Upravni odbor Univerziteta
Skupština Tuzlanskog kantona najoštrije osuđuje posljednja incidentna dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, koja su se desila 5. marta 2017. godine na Rudarsko geološkom fakultetu u Tuzli.

Data je i puna podrška Tužilaštvu TK, da istraži, rasvijetli i sankcionira učesnike ovog događaja, zaključak je Skupštine TK, koja je na današnjoj sjednici hitnog karaktera nakon višesatne rasprave usvojila Informaciju o stanju na Univerzitetu Tuzla s posebnim osvrtom na aktuelna dešavanja na UNTZ.

Na hitnoj sjednici donesene su Izmjene zakona o visokom obrazovanju, nakon čega su smijenjeni rektor Samir Nurić, Upravni odbor i prorektori tuzlanskog Univerziteta.

Članovi Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona ranije su ocijenili da su posljednja dešavanja na Univerzitetu u Tuzli, odnosno fizički sukob univerzitetskih profesora, ozbiljan problem, koji je ispolitiziran.

Kolegij Skupštine TK na prijedlog Komisije za obrazovanje, nauku, kulturu i sport od kantonalne vlade, Ministarstva za obrazovanje, Upravnog odbora Univerziteta, MUPTK-a i rektora Univerziteta tražio je da se dostave informacije o  aktuelnim dešavanjima na Univerzitetu, izjavio je za Fenu predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini TK Mirza Omerdić.

"Ono što je bilo dostavljeno kao informacija bilo je nedovoljno da se stekne cjelovita slika, šta se ustvari dešavalo, a Skupština TK bila je primorana da odgovori na jedini mogući način, a to je donošenje prijedloga o Izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kako bi se stanje na UNTZ normaliziralo, a Skupština TK preuzela odgovornost za UNTZ kao osnivač", pojašnjava Omerdić.

Također, Skupština TK najoštrije osuđuje bilo koji vid pokušaja političkog miješanja u rad Univerziteta i bilo koji vid narušavanja autonomije UNTZ, te traži od resornog ministarstva da predloži izmjene Zakona o visokom obrazovanju TK, usaglašene s istim zakonom na nivou BiH, te na taj način spriječi politički utjecaj na izbor menadženta UNTZ, neki su od zaključaka Skupštine TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije