Hitna pomoć KS se zahvalila nepoznatoj junakinji koja je spasila život prolazniku

Radiosarajevo.ba
Hitna pomoć KS se zahvalila nepoznatoj junakinji koja je spasila život prolazniku
Screenshot / Spasila život sugrađaninu

Šetajući ulicama općine Ilijaš, pred očima javnosti, srednjovječni muškarac doživio je iznenadni srčani zastoj.

I baš kao po protokolu Centra za edukaciju JU ZHMP KS unesrećenom je pristupila hrabra, za sada nepoznata, sugrađanka. Nakon što je utvrdila da je unesrećeni bez svijesti, pulsa i disanja te uputila poziv za pomoć dispečerskom centru JU ZHMP KS, započinje kupovinu dragocjenog vremena kardio-pulmonalnom reanimacijom.

"Medicinska ekipa hitne pomoći KS na mjesto nesreće stiže za 3 minute, preuzima pacijenta od naše heroine te započinje napredno održavanje života na mjestu nesreće. Tankoj liniji između definitivne smrti i borbe medicinskih profesionalaca za život našeg sugrađanina a u korist života, presudili su brza reakcija naše heroine te opremljenost i educiranost našeg tima. Nakon isporučenog drugog elektrošoka srce unesrećenog je zakucalo svojim normalnim ritmom. Ubrzo nakon toga javlja se i spontano disanje a pacijent u toku transporta prema bolnici dolazi i svijesti te razgovara s našom ekipom. Svjestan, komunikativan, orjentisan sa stabilnim vitalnim parametrima predat je osoblju KCUS-a na daljni tretman i dijagnostiku", pojasnili su na svom Facebook profilu iz Hitne pomoći KS.

Posebno ističu da je ovo je očit primjer kako i "vaše ruke mogu spasiti nečiji život."

Veliko hvala anonimnoj heroini uz iskrene čestitke, pacijentu želimo brz i uspješan oporavak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije