Hillary Clinton stigla u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Hillary Clinton stigla u Sarajevo
/ Foto: Dženan Kriještorac

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton doputovala je večeras oko 19.45 sati u posjetu Bosni i Hercegovini, javlja agencija Anadolija.

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekao ju je predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, te gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Clinton po dolasku nije davala izjave za javnost.

Američkoj državnoj tajnici će se tokom posjete zemljama Balkana pridružiti i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Cathrine Ashton.  

Razgovori o euroatlantskom putu BiH

Planirano je da Clinton i Ashton sutra održe sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine s kojima će razgovarati o euroatlanskom putu BiH. Također, u utorak će se sastati sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom, te visokim predstavnikom Valentinom Inzkom

Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku. Nakon Sarajeva, Clinton će u Beograd doputovati iz Sarajeva, a u večernjim satima odlazi u Prištinu.

State Department je ranije saopštio da Hillary Clinton stiže na Balkan kako bi "demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama".

Također, Clinton i Ashton će u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme". Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije