Hiljade vjernika u Ajvatovici, s Ajvaz-dedine stijene poručeno: "Bosnu i dalje treba braniti"

10
MINA
Hiljade vjernika u Ajvatovici, s Ajvaz-dedine stijene poručeno: "Bosnu i dalje treba braniti"
Foto: MINA / Održana centralna svečanost Ajvatovice

Nakon prolaska kroz Ajvaz-dedinu stijenu, klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice, danas je u prisustvu više hiljada vjernika održana centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "513. dani  Ajvatovice".

Centralnoj svečanosti na platou Ajvatovice prisustvovali su izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, delegacija Unije općina turskog svijeta, predstavnici turskih institucija u BiH, predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona, brojni imami, te veliki broj vjernika i gostiju.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović poslao je tradicionalnu ajvatovičku poruku s Ajvaz-dedine stijene.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Naš identitet nam govori ko smo i šta smo. Nemojmo se zavaravati da za našu zemlju ne treba braniti. Ciljevi neprijatelja naše zemlje su i sad aktivni. Moramo znati ko smo šta smo, i šta je naš cilj. Čuvati i njegovati našu tradiciju, identitet i domovinu, ključni su pojmovi za naš opstanak", kazao je, između ostalog, muftija Adilović.

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u svom govoru kazivao je o veličini i snazi Bošnjaka kroz historiju.

"Bošnjaci nikome neće tražiti pravo da žive na ovoj zemlji. Nije moralno da se diskriminiše hiljade Bošnjaka, dok se na drugim stranama oštro bore za ljudska prava. Zato se redamo u safove ove planine moleći Allaha za milost i snagu", kazao je muftija Dizdarević.

Održana centralna svečanost Ajvatovice
Foto: MINA: Održana centralna svečanost Ajvatovice

Konjanici su jutros ka najvećem dovištu muslimana u Evropi krenuli nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu. Dan ranije, 285 konjanika koji su krenuli iz Karaule i drugih bosanskohercegovačkih gradova prošli su kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana.

"Ovo je za mene nešto nevjerovatno. Osjećam se odlično i ponosno na svoju Bosnu, Bošnjake i na našu ogromnu tradiciju. Tu tradiciju moramo njegovati bez obzira na sve", izjavila je Dženeta Pajić, konjanik iz Karaule.

Održana centralna svečanost Ajvatovice
Foto: MINA: Dženeta Pajić

Konjem iz Brčkog došao je Aziz Šehović, koji je prejahao više od 250 kilometara: "Cijeli život sam nekako sanjao da budem konjanik. Ovo je ispunjenje mog sna. Prošao sam cijeli svijet, ali nigdje naše zemlje, našeg Bošnjaka i dočeka naših ljudi."

Današnjoj dovi na Ajvatovici prisustvovali su su vjernici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Održana centralna svečanost Ajvatovice
Foto: MINA: Održana centralna svečanost Ajvatovice

"Prvi put sam ovdje i mogu vam reći da ću svake godine dolaziti. Vidjeti ovoliko ljudi, vidjeti ovu lijepu prirodu i naravno konje, koji su posebna priča“, kazala je Timka Kuduzović iz Živinica.

Tradicionalnu Ajvatovičku dovu danas je proučio muftija travnički Ahmed-ef. Adilović, a manifestacija je održana je pod sloganom "Tradicija, identitet, domovina", što je stalni moto manifestacije koji ukazuje na tri važna segmenta u životu jednog naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije