Hennessey: Nedostatak akcije institucija i lidera obilježio 2013.

Radiosarajevo.ba
Hennessey: Nedostatak akcije institucija i lidera obilježio 2013.

Najvažniji događaj u godini koja je na izmaku, ako se tako može nazvati, bio je nedostatak akcije institucija Bosne i Hercegovine i političkih lidera pri bavljenju najvažnijim pitanjima za građane i građanke ove zemlje, ocijenila je u izjavi za Fenu šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey.

Iz perspektive šefice Ureda Vijeća Evrope u BiH, navedeno uključuje nemogućnost da se implementira presuda u slučaju Sejdić - Finci, te činjenica da nije postignut dogovor o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ili razrješenje demokratske krize u Mostaru, uprkos velikoj podršci i posredovanju Evropske komisije i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Iskopavanje masovne grobnice Tomašica, JMBG protesti, hrabrost porodica iz Konjević-Polja, te, naravno, spektakularan uspjeh fudbalske reprezentacije BiH su događaji koji su, po meni, obilježili 2013”, navodi Hennessey.

Smatra da će se u 2014. godini BiH susresti sa velikim izazovima - održavanje slobodnih, fer i nediskriminatornih opštih izbora, te oživljavanje procesa evropskih integracija, što su, pored ostalih, vjerovatno dva najveća izazova;

“Nadam se da će u 2014. godini doći do povećanjasvjesnosti i poštovanja prema ulozi žena u gradnji bolje budućnosti u svim sektorima, te razumijevanja prema različitostima i nediskriminaciji i iskreno se nadam da će 2014. biti godina za široku diskusiju i reformu obrazovanja širom zemlje, koja će osigurati novu i racionalnu osnovu za kvalitet i jednakost u obrazovanju, za dobro svakog djeteta u BiH i društvo u cjelini.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije