Hennessey: Naredna godina ključna za BiH

Radiosarajevo.ba
Hennessey: Naredna godina ključna za BiH

Jedan od važnijih događaja koji je obilježio 2012. godinu je, nažalost, neprovođenje ustavne reforme kako bi se ispunile obaveze iz presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, te nedosatatak progresa u vezi sa evropskim integracijama BiH.

Ovo je za Fenu izjavila šefica ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini Mary Ann Hennessey, dajući ocjenu o događajima koji su obiježili 2012. te o perspektivama u 2013. godini.

Također je podsjetila da je Bosna i Hercegovina ove godine obilježila desetogodišnjicu prijema u Vijeće Evrope. Ovim povodom je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija posjetio Strasbourg u aprilu, dok je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland doputovao u posjetu BiH u maju.

Po njenim riječima, od pozitivnih događaja u godini koja je na izmaku izdvaja se demonstracija mogućnosti i snage civilnog društva, koje je pokazalo da može razviti i odgovorno, dosljedno i jasno prezentirati ideje za razvoj bh. društva, te kritički posmatrati rad javnih zvaničnika i vlasti.

"Naredna godina će biti ključna za integriranje evropskih vrijednosti, istinsko provođenje reformi ustava i izbornog zakona, jačanje neovisnosti i efikasnosti sudstva, te daljnje jačanje i promociju individualnih ljudskih prava, kako bi se osiguralo da - u saradnji sa vlastima, političkim partijama i civilnim društvom - 2014. bude stvarna evropska godina za Bosnu i Hercegovinu", ocijenila je Hennessey.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije