Hematološki bolesnici u BiH bez terapije, Bakir Nakaš traži ostavke

Radiosarajevo.ba
Hematološki bolesnici u BiH bez terapije, Bakir Nakaš traži ostavke

Otkad su zbog pandemije uspostavljene strožije kontrole granica u regiji, teški hematološki bolesnici u Bosni i Hercegovini ne uspijevaju da nabave lijekove za prijeko potrebnu terapiju, piše Aljazeera Balkans.

Sarajevska liječnica Lejla Ibričević-Balić svakodnevno brine o teškim hematološkim bolesnicima
ističe da je i prije bilo poteškoća u nabavci lijekova, ali sada je situacija sa pandemijom sve dodatno usložila.

"Pacijenti međusobno posuđuju lijekove, jer ima ljudi koji nisu u mogućnosti da nabave taj lijek", kazala je ona za Aljazeera Balkans.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje krenuli su u postupak javne nabavke, ali zbog složenih procedura, pacijenti će ih, u najboljem slučaju, dobiti tek u drugoj polovini maja.

Amira Mrđanović iz Udruženja mijelom BiH kazala je da je čekanje lijekova kroz proces javnih nabavki za pacijente kasno i dodala je da se država za to mora pobirnuti.

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke kaže da ako Federalni zavod zdravstvenog osiguranaj smatra da će brži postupak spasiti živote, može to da uradi, jer svaka je odluka na onome ko nabavlja, kazao je za Aljazeera Balkans.

Ovim povodom oštrom porukom oglasio se i Bakir Nakaš, koji traži ostavke:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije